s 930 kreveta na devet odjela

U Srbiji otvorena nova covid bolnica, epidemiološka situacija iznimno teška

covid-bolnica-srbija

Premijerka Ana Brnabić ocijenila je da nova bolnica počinje raditi “u najtežem trenutku”, kada se danima registrira veliki broj novozaraženih, a na covid odjele dnevno pristiže skoro 800 pacijenata

U beogradskom prigradskom naselju Batajnica u petak je otvorena novoizgrađena covid bolnica s 930 kreveta na devet odjela, te s 250 mjesta u intenzivnoj njezi.

Premijerka Ana Brnabić ocijenila je da nova bolnica počinje raditi “u najtežem trenutku”, kada se danima registrira veliki broj novozaraženih, a na covid odjele dnevno pristiže skoro 800 pacijenata.

Suvremenu bolnicu dobivamo u teškom vremenu, kada je pritisak na naš zdravstveni sistem kontinuiran već devet mjeseci, istaknula je Brnabić, prenosi Hina pisanje srbijanskih medija.

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar najavio je da će u novoj covid bolnici, raditi najmanje 1.500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara, ali da je “za puni kapacitet neophodno da ih bude 1.600”. Lončar je naglasio kako se pokazalo da je nova bolnica od neprocjenjivog značaja ne samo za Srbiju, nego i za cijelu regiju, jer će 250 mjesta na intenzivnoj njezi rasteretiti druge zdravstvene ustanove.

Epidemiolozi upozoravaju da se s mjerama kasni

Nove bolničke kapacitete Srbija dobiva u trenutku kad članovi Kriznog štaba i nezavisni stručnjaci epidemiološku situaciju ocjenjuju “katastrofalnom”, s obzirom da su posljednjih nekoliko dana gotovo izjednačili brojevi novooboljelih i pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju.

Srbijanska vlada u četvrtak je usvojila nove, strože epidemiološke mjere Kriznog štaba, ali članovi tog tijela danima unazad upozoravaju da se s mjerama kasni te da će se posljedice tek osjetiti.

Epidemiolog i član stožera dr. Branislav Todorović izjavio je danas za RTS da će Srbiju “kašnjenje mjera mnogo koštati” jer su morale biti uvedene mnogo ranije, upozorivši da se “epidemija raspiruje i izvan Beograda”.

“Do prije sedam-osam dana nismo imali da nam umiru ljudi i u bolnicama, primjerice, u Leskovcu, Vranju… Sada to imamo i to je veoma teška situacija koja će pridonijeti tome da – ukoliko se ove mjere ne budu strogo poštivale do kraja, željeznom disciplinom, nećemo moći doći do situacije koja bi nam omogućila da epidemija bude smirena i kontrolirana”, upozorio je.

Njegov kolega iz Kriznog stožera dr. Predrag Kon također konstatira da je situacija iznimno teška, ali niječe da je zdravstveni sisetm “pukao”, na što ukazuju izvješća liječnika s terena.

Kon ocjenjuje da će se za praznike veliki pritisak na bolnice nastaviti. “Mjere će biti na snazi dok god to bude trebalo, a osobno mislim da bi one mogle biti i oštrije”, ocijenio je Kon.

Od petka na snazi nove postrožene mjere

Srbijanska vlada proglasila je u četvrtak nove epidemiološke mjere i ograničenja, u danu kad se broj novozaraženih koronavirusom i broj hospitaliziranih pacijenata skoro izjednačio.

Na bolničkom liječenju je 7.726 pacijenata, a 288 oboljelih je na respiratorima. Od posljedica zaraze u posljednja 24 sata umro je 61 pacijent.

Od petka na snazi su nova ograničenja radnog vremena. Kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavi neće raditi od danas u 17 sati do ponedjeljka u pet sati ujutro, bez iznimki, a radno vrijeme od ponedjeljka do petka bit će od pet do 17 sati.

Ista mjera vrijedi i za trgovačke centre, trgovine odjećom, kladionice, kockarnice, dječje igraonice, kao ni frizerski i kozmetički saloni, saloni za njegu, teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za nogomet, košarku i tenis ili objekti za bilo koji drugi rekreacijski sport

Dostava hrane bit će moguća 24 sata dnevno.