Globus

U Srbiji padao grad veličine oraha (FOTO)

13/06/2018

Jako nevrijeme, uz jaku kišu i grad pogodilo je danas Tutin. Na području grada Tutina i prigradskih naselja je u podnevnim satima padao grad veličine oraha. Grad je pričinio štetu na automobilima, voću i poljoprivrednim usjevima.

Prema riječima koordinatora za vanredne situacije općine Tutna, Bešira Hota u periodo do 12.15 do 12.45 Tutin je zahvatilo nevrijeme, praćeno jakom kišom, vjetrom i gradom veličine oraha.

”Pričinjene materijalne štete sigurno ima i kako javljaju sa terena nevrijeme je zahvatilo sela u okolini Tutina. Ljudima su od grada oštećena vozila. Ne znamo kolika je materijalna šteta i komisija će izvršiti procjenu”, rekao je za Anadoliju Hot.

Nevrijeme s jakom kišom zahvatilo je i područje Pešterske visoravni gdje je grad bio slabijeg intenziteta.

Grad je danas padao i u Užicu i mjestima zapadne Srbije gdje, takođe, napravio štetu.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje na pojavu vremenskih nepogoda za područje Srbije, za danas i sutra (četvrtak, 14. juna 2018.).

Za šire područje Srbije danas i sutra važi narandžasti meteoalarm i očekuje se nestabilno sa lokalnom pojavom kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa količinom padavina preko 20 mm za 3 sata, olujnim vjetrom i pojavom grada.

Narandžasti meteoalarm znači da vrijeme može biti opasno za ljude i životinje, te može da prouzrokuje materijalnu štetu.

 

 

 

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.