Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Srbiji počelo glasanje na referendumu za promenu Ustava

srbija – referendum – glasanje AA

Srbijanske vlasti tvrde da predloženi amandmani Ustava predlažu rješenja koja će poboljšati nezavisnost i efikasnost sudske vlasti

Glasačka mjesta u Srbiji na kojima se danas građani izjašnjavaju o predloženim amandmanima Ustava iz oblasti pravosuđa otvorena su jutros u sedam časova, a zatvoriće se u 20, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema tvrdnjama srbijanskih vlasti amandmani predlažu rješenja koja će poboljšati nezavisnost i efikasnost sudske vlasti.

Do sada je Skupština Srbije birala sudije u prvi probni mandat od tri godine, a ukoliko se amandmani usvoje na današnjem referendumu, tu nadležnost bi preuzeo Visoki savjet sudstva (VSS), čiji će sastav biti promijenjen.

Visoki savjet sudstva je tijelo čija je svrha da obezbijedi nezavisnost i samostalnost sudija i sudova.

Pored šest sudija i predsjednika VSS-a, najvišeg sudskog organa u Srbiji, članovi VSS-a biće i četvoro istaknutih pravnika koji imaju više od 10 godina iskustva u pravnim poslovima, a koje će birati Skupština.

Sudije bi, ukoliko se usvoji predloženo rješenje, bile birane na stalnu funkciju.

Po rješenjima Ustava iz 2006. ministar pravde i predsjednik Odbora za pravosuđe Skupštine su članovi VSS-a.

Stranke na vlasti pozivaju građane da glasaju za promjene Ustava čime bi, prema njihovom objašnjenju, bio nastavljen proces reformi pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije.

Vanparlamentarna opozicija ili bojkotuje referendum ili poziva građane da izađu i glasaju protiv prijedloga koji bi, prema njihovoj ocjeni, pojačao uticaj politike na pravosuđe.

Republička izborna komisija je na sjednici, koja je održana 14. januara 2022. godine, donijela odluku o utvrđivanju i objavljivanju konačnog broja glasača u Republici Srbiji. Konačan broj glasača u Republici Srbiji, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mjestima, na dan 13. januar 2022. godine, je 6.510.323.