Globus

U Srbiju stiglo oko 5.000 izbjeglica

23/08/2015

U pograničnu zonu na jugu Srbije, tokom noći i u nedjelju ujutro je iz Gevgelije stiglo oko 5.000 izbjeglica koji su prethodnih dana prešli grčko-makedonsku granicu, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

U prihvatnom centru u Preševu, organiziranom u suradnji vlasti Srbije i UNHCR-a, bili su spremni dočekati veliki val izbjeglica poslije incidenata na granici Grčke i Makedonije i intervencije makedonske vojske i policije koje su prethodnih dana sprječavale ljude da uđu na teritorij Makedonije.

Nakon što su makedonske vlasti popustile pod međunarodnim pritiskom, od subote navečer kordon makedonske vojske i policije na granici s Grčkom povremeno propušta organizirane skupine izbjeglica.

Stotine njih ušle su iz Grčke u Makedoniju u nedjelju a da ih niko nije zaustavio. Kako se čini, makedonske su snage sigurnosti, ocjena je agencije Reuters, izgleda digle ruke nakon dana haosa i sukoba uvidjevši da ne mogu izaći na kraj s tolikim brojem izbjeglica koje se na sve načine pokušavaju dokopati zapadne Evrope u potrazi za boljim životom.

Interventna policija je ostala na granici, ali nije učinila gotovo ništa da uspori prolazak vala izbjeglica od kojih su mnogi iz Sirije koje bježe pred građanskim ratom u toj zemlji kao i ljudi koji bježe od drugih sukoba na Bliskom istoku, izvijestio je Reutersov reporter s lica mjesta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.