Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U subotu se očekuje povlačenje lakog naoružanja iz Istočne Ukrajine

Hollande-Merkel-Putin-Porosenko

Lideri Normandijske četvorke (Rusija, Francuska, Njemačka i Ukrajina) očekuju da će povlačenje lakog naoružanja, kalibra ispod 100 milimetara, početi u subotu u istočnoj Ukrajini, izjavio je u petak navečer francuski predsjednik Francois Hollande.

– Razgovarali smo o sigurnosnim pitanjima na istoku Ukrajine, tako da povlačenje lakog naoružanja može početi sutra ujutro – rekao je Hollande, nakon samita o rješavanju sukoba u Ukrajini, održanog u Parizu.

Lokalni izbori u Ukrajini, planirani za oktobar, biće odgođeni za sljedeću godinu

Lideri četvorke su postigli sporazum da Donbas dobije specijalan status, dan poslije održavanja izbora. Hollande je rekao da će taj status prvi biti privremen, a zatim trajan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da nijedna od strana nije u potpunosti primjenila odredbe sporazuma Minsk2.

– Situacija u Debalčevu podriva proces, jer tamo još uvijek nema povlačenja ni teškog naoružanja. Ipak, postoji napredak, strane su se sastale na pola puta – ocijenila je Merkel, prenosi Tass.

U Parizu je dogovoreno da se ministri vanjskih poslova Normandijske četvorke sastanu u novembru, kako bi razgovarali o napretku u primjeni postigutih sporazuma.

Hollande je ocijenio da je “Normandijski format” ispravan format, koji omogućava da se krene napred u smirivanju ukrajinske krize, prenosi Tass.

On je kazao da će lokalni izbori u Ukrajini, planirani za oktobar, biti odgođeni za sljedeću godinu. Pobunjenici na istoku planiraju izbore, odvojene od ostatka Ukrajine, pa su izbori planirani za 25. oktobar odgođeni, kako ne bi bili sporni.

Francuski predsjednik je najavu separatista da održe izbore u drugom terminu ocijenio kao kršenje mirovnog sporazuma, dodajući da izbori moraju biti održani u skladu sa ukrajinskim izbornim zakonom, prenose agencije.

Hollande i Merkel su naveli da su lideri četvorke odlučili da se usvoji novi izborni zakon u Ukrajini, kako bi izbori mogli da budu održani 90 dana poslije predviđenog datuma.