Globus

UNICEF

U svijetu 166 miliona djece bez rodnog lista

19/12/2019

Oko 87 posto neprijavljene djece u svijetu nalazi se u zemljama južne Azije i subsaharske Afrike

U svijetu ima oko 166 miliona djece mlađe od 5 godina koja po rođenju nisu prijavljena, što znači da je svako četvrto novorođenče, zbog siromaštva i nerazvijenosti, žrtva ozbiljnog kršenja prava na državljanstvo.

Osim toga, oko 237 miliona djece, odnosno jedno od tri, nakon prijave nije dobilo rodni list.

Spomenute podatke objavio je Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u srijedu, na 73. godišnjicu svog osnivanja, u izvještaju kojim želi ukazati da poslanje koje mu je povjerio UN, u zaštiti najugroženije djece.

Istraživanje provedeno u 174 zemlje u svijetu pokazalo je da je broj prijavljene djece u odnosu na razdoblje prije 10 godina porastao s nešto više od 63 na 75 posto. Uprkos povećanju, udio prijavljene djece još je uvijek nezadovoljavajući te ga je potrebno dodatno povećati.

“Prešli smo dug put, ali još je previše djece neprijavljeno”, izjavila je Henrietta Fore, generalna direktorica UNICEF-a, i objasnila da su djeca bez dokaza o identitetu često isključena iz obrazovanja, medicinske skrbi ili drugih usluga od životne važnosti te su podložnija eksploataciji i zlostavljanju.

Oko 87 posto neprijavljene djece u svijetu nalazi se u zemljama južne Azije i subsaharske Afrike.

Među najčešćim preprekama koje otežavaju prijavu su nepoznavanje načina prijave djeteta po rođenju, potom visoki troškovi prijave i dobivanja potvrde, odnosno dodatni troškovi za kasnu prijavu ili dug put koji je potrebno prijeći kako bi se došlo do nadležne ustanove.

Običaji i tradicije različitih zajednica često mogu roditelje odvratiti ili navesti da odustanu od prijave djeteta u dopuštenom vremenskom razdoblju.

UNICEF u spomenutom izvještaju preporučuje poduzimanje ciljanih akcija kojima bi se omogućilo da svako dijete dobije rodni list, naprimjer uključivanjem zajednice, pružanjem više mogućnosti za prijavu rođenja djeteta, povezivanjem prijave s pružanjem usluga zdravstvene i socijalne zaštite te obrazovanja, kao i ulaganjem u tehnološka rješenja kako bi se olakšao postupak prijave, prenosi kta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.