Globus

podaci who-a

U svijetu od korone umrlo više od tri miliona ljudi, neke zemlje dobijaju rat protiv virusa

17/04/2021

Nakon laganog zatišja koje je nastupilo u martu broj smrtnih slučajeva na dnevnoj bazi ponovno raste u cijelom svijetu

Od otkrića koronavirusa u Kini u decembru 2019. u svijetu je službeno evidentirano više od tri miliona smrtnih slučajeva od covida-19, podaci su agencije AFP koji se temelje na izvještajima zdravstvenih vlasti objavljenim u subotu ujutro, javlja Hina.

Nakon laganog zatišja koje je nastupilo u martu broj smrtnih slučajeva na dnevnoj bazi ponovno raste u cijelom svijetu. Prosječno je prošle sedmice u svijetu dnevno bilo više od 12.000 smrtnih slučajeva, čime se svijet približava brojci od 14.500 svakodnevnih smrtnih slučajeva zabilježenih krajem siječnja, kada je epidemija koronavirusa bila na vrhuncu.

Pandemija je došla do “kritične tačke”, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). S jedne su strane zemlje poput Izraela koje uspijevaju obuzdati pandemiju zahvaljujući intenzivnoj kampanji cijepljenja, a s druge su one poput Indije koje bilježe meteorski porast novozaraženih i smrtnih ishoda od posljedica bolesti.

Veliki pad broja umrlih u SAD-u, Izraelu i Britaniji

U Ujedinjenom Kraljevstvu, europskoj državi koju je covid-19 najteže pogodio (127.225 smrtnih slučajeva), danas se dnevno evidentira samo tridesetak smrtnih slučajeva. Za usporedbu, krajem janura, na vrhuncu pandemije, ondje je dnevno od posljedica covida umiralo više od 1200 zaraženih.

Zemlja koja je u ponedjeljak izašla iz razdoblja tromjesečnog zatvaranja masovnu je kampanju vakcinisanja pokrenula početkom decembra. Od tada je bar jednu dozu cjepiva primilo 60 posto odrasle populacije.

Istovremeno je u Sjedinjenim Državama, covidom najpogođenijoj zemlji u svijetu s 566.224 smrtna slučaja, od kraja siječnja evidentiran pad broja oboljelih i umrlih, premda su brojevi u nekim saveznim državama ponovno u porastu.

Prednost vakcinisanja vidljiva je i u Izraelu, u kojemu je bar jednu dozu cjepiva primilo 60 posto stanovnika. Ovih dana u Izraelu se dnevno izvještava o samo 6 do 7 smrtnih slučajeva, što je gotovo 10 puta manje nego na vrhuncu pandemije krajem januara.

Nasuprot tim podacima, u nekoliko se zemalja svijeta zdravstvene vlasti svim silama bore spriječiti ponovno razbuktavanje epidemije. Dužnosnica WHO-a, Maria Van Kerkhove, u utorak je upozorila na ekspanziju pandemije, kazavši da sada “raste eksponencijalno”.

Brazil, druga zemlja na svijetu po broju mrtvih (368.749 mrtvih) od posljedica covida, svakodnevno izvještavao oko 3000 smrtnih slučajeva, što je gotovo četvrtina smrtnih ishoda od covida u svijetu. Od sredine februara taj se broj više nego udvostručio, a od 7. ožujka u Brazilu se na dnevnoj bazi evidentira najviše smrtnih slučajeva u svijetu.

Indija jako pogođena

I u Indiji velikom brzinom raste broj smrtnih ishoda od covida. U toj se državi s 1,3 milijarde stanovnika dnevno evidentira više od 1000 smrtnih slučajeva ili devet puta više nego početkom marta, što je porast koji prati porast zaraženih (više od 188.000 dnevno u odnosu na 15.000 početkom marta).

U svijetu je od početka epidemije zabilježeno više od 139 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, a taj broj trenutno iznosi 730.000 novozaraženih dnevno. I ta se brojka kontinuirano povećava od kraja februara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.