Globus

UNESCO

U svijetu u posljednjih 11 godina ubijeno više od hiljadu novinara

02/11/2018

Upozoreno je kako broj ubistava novinara konstantno raste upravo zbog toga što napadači ne budu sankcionisani

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) saopćila je da je u periodu od 2006. do 2017. godine u svijetu ubijeno 1.009 osoba koje se bave novinarstvom, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji održanoj u Bejrutu u povodu 2. novembra, Dana zaštite novinara, rečeno je da u svijetu svakog četvrtog dana bude ubijen jedan novinar.

U izvještaju koji su predstavili koordinatori UNESCO-a navedeno je da je poražavajuće da 90 posto optuženih na kraju uopšte ne budu kažnjeni.

Upozoreno je kako broj ubistava novinara konstantno raste upravo zbog toga što napadači ne budu sankcionisani.

U izvještaju UNESCO-a se navodi da državne vlasti, nevladine organizacije, udruženja, mediji i druge relevantne institucije moraju poduzeti mnogo veće napore kako bi napadači na novinare bili kažnjeni.

Muiz Saksuk, koordinator za informacione tehnologije UNESCO-a, u obraćanju na konferenciji je istakao da većinu od hiljadu ubijenih novinara čine oni koji su pisali o lokalnim političkim dešavanjima, slobodi mišljenja i o finansijskim pitanjima.

Dodao je kako većina novinara danas, nažalost, svoj posao obavlja u strahu i pod stalnim prijetnjama, a ne u mirnoj i prijatnoj atmosferi.

Bana Sala, koordinatorica za komunikacije u UNESCO-u, kazala je da javnost posao koji obavljaju novinari, čiji životi su nerijetko u opasnosti, treba ipak shvatiti kao nešto što je mnogo više od obične dužnosti i obaveze.

Kemal el-Abidi, osnivač Udruženja za građansku državu i demokratiju iz Tunisa, u obraćanju je podsjetio i na ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija te najoštrije osudio napade na novinare.

Istakao je da je potrebno što prije rasvijetliti sve detalje ubistva, a odgovorne, bez obzira o kome se radilo, privesti pred lice pravde.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.