Globus

Kolumbija

U terorističkom napadu u Bogoti poginulo 20 osoba

18/01/2019

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se ugljenisano vozilo okruženo krhotinama u kampusu akademije

Ispred policijske akademije u Bogoti je eksplodirao automobil-bomba, pri čemu je ubijeno najmanje 20 osoba, dok je najmanje 68 ljudi ranjeno, pišu američki mediji.

Do eksplozije je došlo ispred policijske akademije “General Santander”, u južnom dijelu prijestonice Kolumbije, a očevici navode da su čuli jaku eksploziju koja je raznijela prozore okolnih zgrada.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se ugljenisano vozilo okruženo krhotinama u kampusu akademije.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque zbog ovog incidenta vratio se u glavni grad s najvišim vojnim savjetnicima iz posjeta zapadnim državama kako bi nadgledao policijsku istragu, što ukazuje na moguće samoubilačke bombaške napade – nešto što nije presedan u desetljećima političkog nasilja u andskoj naciji, navodi AP.

“Ovaj napad nije samo protiv mladih, sigurnosnih snaga ili policije. To je napad na društvo. Ovaj ludi teroristički akt neće proći nekažnjeno”, izjavio je Duque nakon obilaska mjesta nesreće.

Glavni tužilac Nestor Martinez izjavio je da je napad izveo 56-godišnji Hose Aldemar Rohas koji je u svom kamionetu Nisan, proizvedenom 1993. godine izveo napada sa 80 kilograma pentolita.

Kako je rekao, kola su tehničku kontrolu prošla poslednji put prije ššest mjeseci u mjestu na granici sa Venezuelom.

Vlasti za sada nisu objasnile kako je vozilo uspjelo da prođe kroz kapiju koju osiguravaju psi za otkrivanje dinamita, naoružani stražari i sigurnosne kamere, ali prema nezvaničnim informacijama on je projurio kroz kontrolni punkt.

Zdravstvene službe apelovale su na građane da doniraju krv.

Za sada se ne zna ko stoji iza napada, a ni jedna oružana grupa nije preuzela odgovornost.

Iako je nepoznato ko stoji iza napada, pozornost je usmjerena na ljevičarske pobunjenike iz Nacionalne oslobodilačke vojske, koja pojačava napade na policijske ciljeve u Kolumbiji usred zaoštravanja s konzervativnim Duqueom o ponovnom pokretanju mirovnih pregovora.

Grupa poznata kao ELN dugo se smatrala manjom vojnom prijetnjom od revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, čiji je 7.000 gerilskih boraca razoružano u sklopu mirovnog sporazuma iz 2016. godine.

No, u svjetlu mirovnog sporazuma, kubanski pobunjenici postaju sve jači, posebno duž istočne granice s Venezuelom, gdje su izvršili niz otmica i bombaških napada na naftovode. To je ojačalo Duqueovu odlučnost u odbijanju nastavka mirovnih pregovora koji su zastali nakon što je on stupio na dužnost u augustu prošle godine, unatoč pobunjeničkoj ponudi za prekid vatre.

Drugi mogući napadači uključuju državni narko kartel Usuga te disidentske članove FARC-a.

Nekoliko stranih čelnika osudilo je napad, kao i bivši zapovjednici raspuštenog FARC-a.

Mirovna misija Ujedinjenih naroda u Kolumbiji osudila je ovaj napad nazvavši ga “neprihvatljivim kriminalnim aktom” usmjerenim protiv napora države da se “distancira od nasilja i izgradi prosperitetniju budućnost”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.