Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japan

U Tokiju zabilježen rekordan broj slučajeva zaraze, moguće uvođenje vanrednog stanja

“U vrlo smo ozbiljnoj i kritičnoj fazi. Nije iznenađujuće da se eksplozija slučajeva dogodi u bilo kojem trenutku”, kazao je Yuriko

Posljednjeg dana ove godine u Tokiju je registrovan rekordan brj zaraženih novom vrstom koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tokijske metropolije naglašeno je da je u glavnom gradu do sada u jednom danu registrovano do 949 slučajeva COVID-19, međutim, u posljednja 24 sata slučajevi su prvi put premašili 1.000.

Posljednjeg dana 2020. godine u gradu je zabilježeno 1.300 novih slučajeva, a ukupan broj slučajeva dosegao je 60.140.

Nishimura Yasutoshi, član kabineta odgovoran za mjere protiv COVID-19, izjavio je da vlada može razmotriti vanredno stanje ukoliko se incidencija ne smanji.

“Ako se stopa slučajeva ne smanji, proglašenje vanrednog stanja doći će na dnevni red radi zaštite javnog zdravlja. Povećanje se mora zaustaviti po svaku cijenu”, rekao je Yasutoshi.

Guverner Tokija Koike Yuriko upozorio je na rizik od trećeg vala na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

“U vrlo smo ozbiljnoj i kritičnoj fazi. Nije iznenađujuće da se eksplozija slučajeva dogodi u bilo kojem trenutku”, kazao je Yuriko.

Navodeći da se porast slučajeva ubrzao na “neviđen” način, Koike je naglasio da bi, ako trend rasta u metropoli u Tokiju zadrži ovaj nivo, mogli od centralne vlade kao provincijskog guvernera zahtijevati uvođenje vanrednog stanja.