Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Turskoj ove godine spriječeno 18 samoubilačkih napada

Efkan Ala

Turske sigurnosne snage spriječile su od početka ove godine 18 samoubilačkih napada, tri od njih presretanjem vozila planiranih za automobile bombe, rekao je ministar unutarnjih poslova Efkan Ala u intervjuu za televizijsku stancu Kanal 7 u nedjelju.

Ala je kazao da je jedno od triju vozila pronađeno ove sedmice kod istanbulskog univerziteta Bogazici, u četvrti koja je u četvrtak bila evakuirana zbog straha od bombe.

Automobil s eksplozivom detoniran je u Ankari ovog mjeseca pokraj vojnog autobusa koji je čekao na semaforu u administrativnom srcu grada i tom je prilikom stradalo 29 ljudi, većinom vojnika.

NATO članica Turska suočava se s mnogostrukim sigurnosnim prijetnjama.

Kao dio koalicije pod američkim vodstvom bori se protiv Islamske države u susjednoj Siriji i Iraku, a bori se i s kurdskim militantima na jugoistoku, gdje je, nakon što je u julu propalo dvoipogodišnje primirje, nastupilo najteže nasilje od 1990-ih.

Za bombaški napad u Ankari vlasti optužuju člana sirijske kurdske milicije koja sarađuje s militantima PKK u Turskoj. Bombaš samoubica ubio je 10 njemačkih turista u povijesnoj jezgri Istanbula u januaru, a za napad Turska optužuje IS.