Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suleyman Soylu

U Turskoj prošle godine zaplijenjene 22,2 tone heroina i 2,8 tona kokaina

Suleyman Soylu AA (1)

On je kazao da su turske snage u tim operacijama zaplijenile rekordne količine droge i narkotika

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu saopćio je da su turske snage sigurnosti tokom prošle godine zaplijenile rekordnih 22,2 tone heroina i 2,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA).

Resorni turski ministar Soylu u Antaliji je prisustvovao sastanku na kojem su analizirane akcije koje su turske snage sigurnosti prošle godine izvele u okviru borbe protiv krijumčarenja droge.

On je kazao da se borba protiv krijumčarenja drogom u Turskoj intenzivirala 2017. godine kada je to naredio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je tražio da se iskoriste sve mogućnosti i resursi da se smanje stope kriminaliteta i smrtnosti povezane s drogom.

“Neumorno nastavljamo borbu protiv droge. Smanjili smo broj smrtnih slučajeva povezanih s drogom s 941 na 314. U 2021. godini broj takvih smrtnih slučajeva je bio oko 190, jer izvještaji Instituta za sudsku medicinu dolaze 3-4 mjeseca kasnije. Ovaj pad će se nastaviti. Utrostručili smo broj godišnjih operacija i izveli 217.000 u 2021. godini”, rekao je Soylu.

On je kazao da su turske snage u tim operacijama zaplijenile rekordne količine droge i narkotika.

“U 2021. godini oborili smo rekorde u historiji Republike i zaplijenili 22,2 tone heroina i 2,8 tona kokaina. Zaplijenili smo i 5.5 tona metamfetamina, 8.454.308 sintetičkih droga u tabletama. Prošle godine smo otkrili i zaplijenili i 70 milijuna stabljika kanabisa”, kazao je Soylu.

Najavivši nastavak te borbe, Soylu je kazao da će operacije uglavnom biti izvođene danju kako bi nacija mogla vidjeti odlučnost koju turska policija i žandarmerija imaju u borbi protiv pošasti droge.