Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teroristima izrekli desetostruku doživotnu i 454,5 godina zatvora

turska isis

Turski sud izrekao je ukupno deset doživotnih zatvorskih kazni i dodatnih 454,5 godine zatvora četvorici pripadnika terorističke organizacije ISIS koji su u terorističkom gradu u turskom gradu Nigde u martu 2014. godine ubili dva pripadnika turskih snaga sigurnosti i jednog civila, te ranili osam osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Krivičnom sudu u provinciji Nigde danas je održano završno ročište na kojem su izrečene kazne osumnjičenim, koji su ročište pratili posredstvom video linka iz zatvora u Ankari.

Na početku ročišta, koje su u sudnici pratili i članovi porodice poginulog turskog oficira, optuženi nisu iskoristili pravo na posljednju izjavu pred čitanje presude.
Sva četvorica optuženih proglašeni su krivim. Cendirim Ramadani iz Švicarske je dobio petostruku doživotnu zatvorsku kaznu i dodatnih 175 godina zatvora, njemački državljanin

Banjamin Xu je dobio četverostruku doživotnu i dodatnih 131,5 godinu zatvora, dok je Muhammedu Zakiriju iz Makedonije izrečena jedinstvena doživotna i 134,5 godine zatvora. Osuđenom Fuadu Movsumovu izrečena je zatvorska kazna u trajanju od 13,5 godina.

Sud je oslobodio trojicu taksista kojima je također suđeno u istom slučaju. U oslobađajućoj odluci se navodi da nisu postojali dokazi da su taksisti svjesno pomagali pripadnicima terorističke organizacije.

Osuđeni su 20. marta 2014. godine izveli teroristički napad u distriktu Ulukisla u turskoj provinciji Nigde. Tom prilikom poginuo je oficir, policajac i civil, a ranjeno je osam osoba, među kojima sedam vojnika i civil. Počinioci su uhapšeni i protiv njih je pokrenut postupak koji je okončan današnjim čitanjem presuda.