Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

financial times

U Ukrajini završila municija iz Srbije vrijedna 800 miliona eura, Vučić potvrdio

aleksandar vučić
Foto: Pixsell
Aleksandar Vučić

Na novinarsko pitanje je li brojka od 800 miliona eura tačna, Vučić je rekao da se to odnosi na “možda period od dvije ili tri godine”

Financial Times piše da je Srbija od početka ruske invazije na Ukrajinu toj zemlji preko trećih zemalja izvezla municije u vrijednosti 800 miliona eura.

FT piše da je Srbija tiho povećala prodaju municije Zapadu, što u konačnici pridonosi odbrambenim sposobnostima Ukrajine, iako je Srbija jedna od dvije evropske zemlje koje nisu podržale zapadne sankcije protiv Putina i Rusije.

Vučić: Ovo je poslovna prilika, neću zauzimati stranu u ratu

Procjene na koje se poziva Financial Times ukazuju na to da je od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine Srbija izvezla streljivo koje je stiglo u Ukrajinu preko trećih strana u vrijednosti oko 800 miliona eura, što je predsjednik Aleksandar Vučić uglavnom potvrdio.

On je predstavio situaciju kao poslovnu priliku inzistirajući da neće zauzimati strane u ratu.

“Ovo je dio našeg ekonomskog oporavka i važno je za nas. Da, izvozimo našu municiju. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili Rusiju… Ali imali smo mnogo ugovora s Amerikancima, Špancima, Česima i drugima. Šta oni na kraju rade s tim, njihov je izbor.”

“Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi”

Čak i ako znam gdje municija ide, to nije moj posao. Moj posao je osigurati da rukujemo našim streljivom legalno, da ga prodajemo… Moram se brinuti za svoje ljude i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi. To su naša slavenska braća”, kazao je predsjednik Srbije.

Na novinarsko pitanje je li brojka od 800 miliona eura tačna, Vučić je rekao da se to odnosi na “možda period od dvije ili tri godine”.