Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U velikim gradovima u Siriji mirno

sirija

Veliki gradovi u Siriji su u subotu osvanuli bez zvukova topova, nakon stupanja na snagu primirja bez presedana od početka rata, između režima i pobunjenika.

Sporazum o prekidu neprijateljstava, primjenjen od 00.00 sati po lokalnom vremenu (petak 22.00 sati po srednjoevropskom), koji su inicirali Washington i Moskva, dva glavna aktera u sukobu, dobio je podršku Vijeća sigurnosti UN-a, i usvojen je jednoglasno rezolucijom “podržanom u poptpunosti”.

Ovaj sporazum se odnosi samo na borbene zone između snaga režima potpomognutih avijacijom ruskog saveznika i sirijskih pobunjenika, dok džihadističke grupe Islamska država i Front el-Nosra (sirijski ogranak el-Kaide) koje kontroliraju više od 50 posto teritorija, nisu uključene.

Uprkos nadi u uspjeh sporazuma, kompleksnost primjene, posebno zbog saveza pobunjenika s Front el-Nosrom u nekoliko regija, čini analitičare skeptičnim.

Da bi se podržao sporazum ruska vojska je najavila suspenziju, za danas, svih izlazaka njene avijacije iznad Sirije, gdje ona od kraja septembra bombarduje zone džihadista i pobunjenika.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH) i militantima, tišina je zavladala u subotu u središnjim pokrajinama Homs i Hama, Damask i regiji Alep. Nije signaliziran nijedan zračni napad u pobunjeničkom području.

Novinarka agencije AFP, koja je otišla izvan glavnog grada Damaska, konstatirala je neuobičajenu tišinu i nije vidjela nigdje dim iznad pobunjeničkih uporišta kao što su Jobar i istočna Huta.

Ako se opdrži prekid neprijateljstava i humanitarna pomoć nastavi upućivati u zone pod opsadom, UN-ov povjerenik za Siriju Staffan de Mistura planira sazvati nove međusirijske pregovore 7. marta u Ženevi, nakon neuspjeha prethodnih razgovora.

U regijama u kojima se nalaze IS i Front el-Nosra, isprekidana razmjena vatre se čula u subotu, prema OSDH-u. U Tal Abijadu, bilo je borbi kurdskih snaga s IS-om i avioni međunarodne koalicije koje predvode Sjedinjene Američke Države, gađali su prije zore i jutros džihadističke položaje, naveo je Le Point.