Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija u usponu

U Velikoj Britaniji prvi put više od 60.000 zaraženih koronavirusom u danu

britanija22 (1)

Podaci Ministarstva zdravstva pokazuju kako je u posljednja 24 sata od posljedica COVID-19 preminulo 830 osoba

U Velikoj Britaniji, u kojoj je uslijed pojave mutirane verzije koronavirusa značajno pogoršana epidemiološka situacija, a u utorak je prvi put potvrđeno više od 60.000 zaraženih u danu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podaci koje je saopćilo Ministarstvo zdravstva pokazuju kako je u posljednja 24 sata zaraza potvrđena kod 60.916. Time je broj zazraženih ove sedmice, u odnosu na sedmicu ranije povećan za 119 posto.

Također, registrovano je i 830 novih smrtnih slučajeva, ukupno do sada 76.305. Riječ je o porastu od 45,3 posto u odnosu na sedmicu ranije.

U posljednja 24 sata hospitalizirano je 3.075 osoba, čime je ukupan broj hospitaliziranih u posljednjih sedam dana dosegao 17.175.

Šefica Službe za zdravlje Yvonne Doyle u saopćenju je kazala kako je kranje zabrinjavajući brzi porast broja sučajeve te da je u zimskom periodu došlo do dodatnog opterećenja bolnica.

”Ukoliko je to moguće, trebali bismo ostati u kući, smanjiti kontakte i učiniti sve što možemo da zaustavimo širenje virusa“, navodi se u saopćenju.

Također, premijer Boris Johnson je zbog pogoršane epidemiološke situacije uveo novo zatvaranje Engleske koje je na snazi od danas.

Johnson je pozvao ljude da ostanu u kući, te kazao kako se nadaju da će, ukoliko se do sredine februara vakcinišu grupe koje su najpodloženije virusu, biti ukinut i “lockdawn“.