Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

U Washingtonu uhapšen muškarac s pištoljem i 500 metaka, želio na inauguraciju Bidena

Svi putevi do Kapitola su zatvoreni, a ograničenja u obližnjim parkovima na snazi su do 21. januara, dan nakon što Biden zvanično postane 46. predsjednik SAD

Američka policija saopštila je kako je uhapsila je muškarca u petak na inauguracionom punktu u Vašingtonu, nekoliko dana prije nego što bi izabrani predsjednik Joe Biden trebalo da preuzme dužnost na ceremoniji u Kapitolu, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija je pronašla muškarca iz Virdžinije sa “neovlašćenom” legitimacijom za inauguraciju, neregistrovanim pištoljima i više od 500 metaka municije, preneli su tamošnji mediji.

Novine “USA Today” citirale su policijski izvještaj u kojem se navodi da je Wesley Allen Beeler (31) bio uhvaćen u petak u blizini sjeveroistoka zgrade Kapitola, sa dva pištolja Glock od devet milimetara, 509 metaka municije od devet milimetara i sa 21 granatom sačmarice.

Njegov kamion je bio ukrašen naljepnicama sa vatrenim oružjem, uključujući one na kojima je pisalo: “Napadni život” i “Ako dođu po vaše oružje, prvo im dajte svoje metke”, navela je televizija NBC 4.

Ovakve vijesti došle su usred intenzivnih mjera bezbjednosti pojačanih nakon nasilnih protesta i nereda na Kapitolu 6. januara u kojoj je bilo nekoliko mrtvih.

Gomila pristalica Donalda Trumpa upala je u zakonodavnu zgradu u kojoj se nalaze Predstavnički dom i Senat.

Svi putevi do Kapitola su zatvoreni, a ograničenja u obližnjim parkovima na snazi su do 21. januara, dan nakon što Biden zvanično postane 46. predsjednik SAD.

Više od 20.000 vojnika Nacionalne garde raspoređeno je u tom području nakon prijavljenih skupova uoči inauguracije.

Trumpove pristalice vjeruju da su predsjednički izbori 3. novembra bili neregularni.