Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

U Zagrebu i Splitu obilježena godišnjica srebreničkog genocida

zagreb-srebrenica (2)

Gradonačelnik Zagreba Bandić najavio je kako će se srebrenički cvijet na zagrebačkim fontanama projektovati tokom dvije večeri

Povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na zagrebačkim fontanama drugu godinu zaredom upriličena je svjetlosna projekcija srebreničkog cvijeta sjećanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator događanja na zagrebačkim fontanama, gdje su uz projekciju cvijeta sjećanja dijeljene majice s natpisom “Da se nikada ne zaboravi 1995-2019.” kojim se obilježava godišnjica srebreničke tragedije, je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba (VBNMGZ), a uz gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića na svjetlosnoj projekciji sudjelovalo je više desetaka građana.

Gradonačelnik Zagreba Bandić najavio je kako će se srebrenički cvijet na zagrebačkim fontanama projektovati tokom dvije večeri.

“Neće se smiriti Bošnjaci u Bosni i Hercegovini dok se ne pronađe i identificira posljednja žrtva Srebrenice”, poručio je Bandić.

Istaknuo je kako je cijela slobodarska Evropa zakazala te kako je važno na to podsjetiti cijeli svijet.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić istaknuo je kako cilj događanja podsjetiti građane Zagreba i Hrvatske na genocid i zločin koji se 1995. dogodio u Srebrenici.

Zagrebačke fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice i večeras bit će mjesto svjetlosne pojekcije cvijeta sjećanja.

Tradicionalnim „Mimohodom 8372“ gradskim ulicama i Rivom te bacanjem 24 ruže u more Split je u srijedu predvečer obilježio 24. godišnjicu genocida kojeg su u Srebrenici počinile vojska i policija Republike Srpske.

Sudionici mimohoda, kojeg su organizirale bošnjačke udruge sa splitskog područja, nosili su višemetarski transparent s natpisom „Mimohod 8372; 24 godine – ne zaboravi Srebrenicu,” kojim se podsjeća na 8372 žrtve genocida.

„Stradanja Srebreničana u genocidu koji je nad njim počinjen za nas Bošnjake je nešto neshvatljivo i to se nikad ne smije zaboraviti, jer ako bi se to zlo zaboravilo onda bi se moglo i ponoviti,“ rekao je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela je istaknuo kako se trajno mora sjećati stravičnog zločina prije 24 godine u Srebrenici i okolnim selima.

„Mi u Hrvatskoj možemo najbolje razumjeti to što se dogodilo u BiH jer smo također doživjeli stravičan rat i velika stradanja,“ poručio je Vela.

Izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, Damir Gabrić je istaknuo kako su Hrvati Vukovaru pretrpjeli stravičan masakr sličan onome u Srebrenici. „Sjećajući se masakra u Srebrenici sjećamo se i Vukovara,“ rekao je Gabrić