Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Zimbabveu čekaju naredne korake vojske nakon puča

Zimbabve_Xinhua

Zimbabveanci čekaju da vide koje će korake vojska poduzeti nakon što je preuzela kontrolu nad zemljom.

Navodi se da je predsjednik Robert Mugabe u kućnom pritvoru u svom domu u Harareu, ali se u nepotvrđenim izvještajima tvrdi da je njegova supruga Grace, koja se natječe da ga naslijedi na predsjedničkom položaju, pobjegla u Namibiju.

Vojna akcija uslijedila je nakon smjene potpredsjednika Emmersona Mnangagwe, žestokog suparnika Grace Mugabe.

Podaci o njegovom boravištu također su nepoznati.

Predsjednik Mugabe (93), vlada Zimbabveom otkako je ta zemlja stekla nezavisnost od Britanije u 1980.

Borba za vlast oko njegovog nasljednika između Grace Mugabe i Mnangagwe podijelila je, međutim, vladajuću stranku Zanu-PF u posljednjim mjesecima.

Dokaz da je tabor Grace Mugabe pod pritiskom vojske pojavio se jučer kada je jedan od njenih ključnih saveznika uputio izvinjenje zbog kritika vojnog zapovjednika dan ranije.

Regionalni blok, Južnoafrička razvojna zajednica (SADC) trebao bi danas održati vanredno zasjedanje u Bocvani kako bi raspravljao o krizi u Zimbabveu.

Zimbabveanski opozicijski čelnik Tendai Biti izjavio je za BBC kako želi uspostavu prelazne vlade.

– Od urgentnog je značaja da se vratimo demokratiji. Urgentno je da se vratimo legitimitetu, ali nam je potreban prelazni period, i ja mislim, nadam se, da se dijalog sada može otvoriti između vojske i Zimbabveanaca i regionalnih tijela poput SADC, i na kraju Afričke unije – kazao je on.

Niko zapravo ne slavi u Zimbabveu – mnogo toga još je nepoznato. Firme, međutim, rade i Zimbabveanci se polako prilagođavaju na zapanjujuću činjenicu da je predsjednik Mugabe još u kućnom pritvoru i niko ne dolazi da ga spasi.

Umjesto toga, oni koji sada kontroliraju situaciju – vojnici i civili – pokušavaju uvjeriti svijet da uopće nije bilo vojnog udara. Tvrde da je to neka vrsta nasilne promjene vlasti.

Kako bi učinili uvjerljivom takvu argumentaciju, oni, međutim, trebaju da se pojave u javnosti s Mugabeom.

Stoga je ključno pitanje da li 93-godišnji čelnik može biti uvjeren da da neku vrste izjave, legitimizirajući nasilno preuzimanje vlasti u protekla dva dana, u zamjenu za šta? Mirno penzionisanje, garancije za sigurnost supruge i porodice? Drama u Zimbaveu se nastavlja, navodi dopisnik BBC-ja iz Hararea Andrew Harding.