Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U zračnim napadima na Idlib poginulo 16 pripadnika al Nusre

Idlib34

Najmanje 16 boraca uključujući i visokorangiranog dužnosnika s al-Kaidom povezanog Fronta al Nusra ubijeno je jučer u zračnim napadima na sirijsku sjeverozapadnu pokrajinu Idlib ,saopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Cilj napada bio je vojni aerodrom Abu Zohour u predgrađu Idliba, koji je u rukama al Nusre i njenog saveznika, Islamske turkistanske stranke, naveo je Opservatorij, sa sjedištem u Londonu, koji nije naveo čiji su avioni bili u pitanju, ruski ili koalicije predvođene SAD-om.

Al Nusra je preuzela kontrolu nad vojnim aerodromom Abu Zohour u septembru 2015.

Ranije su islamistički pobunjenici predvođeni Frontom al Nusra zauzeli ključno selo lojalno sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu i oteli desetke ljudi, saopćio je Opservatorij. Njegov čelnik Rami Abdel-Rahman kazao je za agenciju dpa da su pobunjenici odveli desetke civila i pripadnike prorežimske milicije te da je njihova sudbina nepoznata.

Avioni sirijskog režima izveli su najmanje 40 zračnih udara na ovo selo otkako su ga okupirale pobunjeničke snage, naveo je Opservatorij, prenosi Hina.

Navodno su pobunjenici poduzeli napad na ovo selo kao “odmazdu za Alep”, grad na sjeveru zemlje koji je posljednjih sedmica bio ključno poprište sukoba Asadovih snaga i opozicionih pobunjenika.