Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubica Borisa Nemcova osuđen na 20 godina zatvora

btim.nemcov_jpg

Ubica ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova osuđen je danas pred sudom i Moskvi na kaznu od 20 godina zatvora, a četvorica njegovih saučesnika dobili su kazne od 11 do 19 godina, javila je Russia Today.

Porota je krajem juna utvrdila da je dokazano da su petorica optuženih krajem septembra 2014. godine pristali da ubiju Nemcova za 15 miliona rubalja (oko 250.000 dolara).

Istragom je utvrđeno da je osoba koja je naredila ubistvo i organizovala ga Ruslam Muhudinov. On se nalazi na međunarodnoj potjernici od novembra 2015. godine i još je u bjekstvu.

Nemcov je ubijen iz vatrenog oružja na mostu nedaleko u Kremlja u februaru 2015. godine.

Poslije tog događaja u Moskvi su održane demonstracije kojima je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi sa zahtjevom da odgovorni budu kažnjeni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin lično je obećao u govoru da će učiniti sve da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Pet osumnjičenih osoba iz Čečenije uhapšeno je u martu 2015. godine. Jedan od njih, Zaur Dadajev, navodno je priznao umiješanost i rekao da je ubistvo bila osveta za “negativne komentare” Nemcova o muslimanima i islamu.