Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubica iz Pariza koktel na bazenu zamijenio kalašnjikovom u Siriji (FOTO)

Terorista iz Pariza

Bombaš dječijeg lica, jedan od trojice koji su se raznijeli pred stadionom u Parizu, objavljivao je na Facebooku svoje fotografije s oružjem, snopovima novčanica, u kupaćim s koktelom u ruci.

Bilal Hadfi (20) osumnjičen je da je otputovao u Siriju kako bi se borio za Islamsku državu, gdje je bio poznat kao “Abu Moudjahid Al-Belgiki” i “Bilal Al Mouhajir”, tvrdi belgijski stručnjak za terorizam, Guy van Vlierden.

Zemlju je napustio samo sedam dana nakon napada na redakciju Charlie Hebdoa. Godinu dana kasnije, na internetu je objavio jezivu fotografiju s kalašnjikovim. Njegov profil na jednoj društvenoj mreži je arhiviran, a sadržava objave iz 2013. godine među kojima je i jedna na kojoj piše “Je*** policiju”.

[yuzo_related]

Zadnje godine u školi počeo se interesirati za politiku. Prestao je slušati muziku govoreći da je to zabranjeno, a glasno je podržavao Boko Haram, nigerijsku islamističku skupinu.

Kada je podržao napad na Charlie Hebdo u januaru, njegova nastavnica Sara Staccino postala je jako zabrinuta.

– Rekao je da je to što se dogodilo sasvim u redu, jer je časopis uvrijedio njegovu religiju – kazala je za belgijski Radio One.

Ali njezini pokušaji da na njega upozori druge, nisu naišli na razumijevanje, a samo sedam dana kasnije napustio je zemlju i otišao pridružiti se ISIS-u.

Hadfi, Francuz marokanskog porijekla koji je živio u Belgiji, bio je jedan od tri bombaša koji su pokušali ući na Stade de France.