Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kalifornija

Ubica Roberta F. Kennedyja nakon 50 godina bi mogao na slobodu

sirhan (1)

Na ročištu je Sirhan rekao da je naučio kontrolisati svoj bijes i da je predan mirnom životu

Odbor za uslovne kazne Kalifornije izglasao je oslobađanje Sirhana Sirhana koji je ubio američkog senatora Roberta F. Kennedyja.

Sirhan koji ima 77 godina u zatvoru je od 1968. godine, kada je u hotelu u Los Angelesu ubio pretendenta za demokratsku predsjedničku nominaciju. Robert Kennedy bio je mlađi brat predsjednika Johna F. Kennedyja.

Odluku vijeća koje se sastoji od dvije osobe pregledat će u narednih 90 dana osoblje kalifornijskog odbora za uslovno puštanje. Odluku potom treba odobriti guverner Kalifornije. Ovo je bilo Sirhanovo šesnaesto saslušanje za uslovno puštanje.

Douglas Kennedy, najmlađi senatorov sin, založio se za uslovno puštanje ubice svoga oca. Tužiocu su odbili doći na ročište kako bi zagovarali da treba ostati iza rešetaka.

“Preplavljen sam samo što mogu vidjeti gospodina Sirhana uživo”, rekao je on.

“Mislim da sam živio svoj cijeli život u strahu od njega i njegovog imena na ovaj ili onaj način. I danas sam zahvalan da ga vidim kao osobu vrijednu suosjećanja i ljubavi.”

“Zaista vjerujem da bilo koji zatvorenik za kojeg se utvrdi da ne predstavlja prijetnju za sebe ili svijet, treba biti pušten”, rekao je.

Drugi sin ubijenog senatora, Robert F. Kennedy Jr., poslao je pismo odboru podržavajući Sirhanovo puštanje na slobodu.

Sirhan, kršćanski Palestinac iz Jordana, priznao je svoju ljutnju na Kennedyja zbog njegove podrške Izraelu. No, također je rekao da se ne sjeća ubistva, potpirujući godine teorija zavjere o atentatu. U to vrijeme, njegov branitelj je tvrdio da je bio psihički bolestan.

Na ročištu je Sirhan rekao da je naučio kontrolisati svoj bijes i da je predan mirnom životu.

“Nikada više sebe ne bi doveo u opasnost”, rekao je.

“Imate moje obećanje. Uvijek ću se brinuti o sigurnosti, miru i nenasilju.”