Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubijen gilipinski komunistički lider Leoncio Pitao

Leoncio Pitao

Vrhovni komandant Nove narodne armije i vođa komunističkih pobunjenika na Filipinima Leoncio Pitao ubijen je zajedno sa još trojicom pobunjenika jučer popodne, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni mediji kasno sinoć su citirali saopćenje filipinske vojske u kojem se navodi da je u davdesetominutnom oružanom obračunu ubijen Pitao, poznat kao Parago Sandoval, zajedno sa neidentifikovanom pobunjenicom u selu Panalum u blizini grada Davao. Prema izvještaju 10. pješadijske divizije, ubijena su još dvojica pripadnika Nove narodne armije u akciji progona pobunjenika iz sela.

Za Sandovalom je bilo izdato više potjernica zbog ubistava i pljačke otkako se pridružio oružanom krilu Komunističke stranke Filipina 1980. Posljednja tužba protiv njega podignuta je prije dvije sedmice za ubistvo i ubistvo bez predumišljaja.

Nakon njegove smrti očekuje se ozbiljna kriza vlasti na najjužnijem filipinskom otoku Mindanao u kojem je stranka veoma utjecajna.

Pobunjenici Nove narodne armije su od 1969. godine ubili desetine hiljada ljudi, a vjeruje se da armija broji oko 4.000 pripadnika u 69 od 81 provincije u zemlji.

Mirovni pregovori sa vladom doživjeli su neuspjeh 2013. godine jer su pobunjenici tražili puštanje njihovih kolega iz zatvora. Vlada predsjednika Benigna Aquina III ranije ovog mjeseca je najavila da će ponovo započeti pregovore sa komunističkom partijom.