Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ubijen komandant elitne ruske jedinice: “Rusi na jugu imaju ogromne gubitke”

Vasilij Popov
Foto: Twitter

Ukrajina je nastavila s iscrpljujućom ofanzivom povrata teritorija u blizini razorenog grada Bahmuta koji drže Rusi i nanijela je velike gubitke ruskim snagama na južnoj ratištu, rekli su visoki vojni zvaničnici

Institut za proučavanje rata (ISW) u dnevnom izvještaju navodi kako se pojavila informacija da je Vasilij Popov, zapovjednik ruske 247. gardijske desantno-jurišne pukovnije, ubijen tijekom borbi u Ukrajini.

Time je postao drugi komandant 247. jedinice koji je ubijen u akciji od početka rata u Ukrajini, nakon što je Konstantin Žiževski stradao u februaru prošle godine.

Američki think tank naglašava da je Vasilij Popov tek nedavno zamijenio Pjotra Popova na mjestu komandanta 247. jedinice.

Pretpostavlja se da pripadnici navedene pukovnije djeluju u Donjeckoj i Zaporiškoj oblasti. ISW je prethodno utvrdio da relativno elitne snage te pukovnije provode ograničene protunapade u kritičnim sektorima na ratišta te procjenjuje da će smrt komandanta dodatno oslabiti jedinicu.

Ukrajina: Napredujemo kod Bahmuta

Ukrajina je nastavila s iscrpljujućom ofanzivom povrata teritorija u blizini razorenog grada Bahmuta koji drže Rusi i nanijela je velike gubitke ruskim snagama na južnoj ratištu, rekli su visoki vojni zvaničnici.

Ukrajinski izvještaji ocrtavaju žestoke borbe u mnogim dijelovima istočnog fronta, ali bez novih proboja u tromjesečnoj protuofanzivi. Ali, ukrajinski napredak mnogo je sporiji od dobitaka koje su zabilježili prošle godine u povratu teritorija na sjeveroistoku.

Predsjednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici odbacili su tvrdnje zapadnih kritičara koji kažu da je tromjesečna ofanziva prespora i ometena strateškim pogreškama.

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su njegove snage odbile osam napada na istoku u žestokim sukobima južno od Bahmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, rekla je da kijevske snage napreduju oko tri sela južno od Bahmuta – uključujući Andriivku. Isprva je izvijestila da je Andriivka stavljena pod ukrajinski nadzor, ali je kasnije rekla da to nije tačno jer borbe još uvijek traju.

Gubici na južnom frontu

Ruske snage zauzele su Bahmut u maju nakon višemjesečnih borbi koje su ostavile grad u ruševinama. Ukrajinske snage su od tada otkidale ruske položaje, posebice južno od Bahmuta.

Maliar nije spomenula gradove Avdiivka i Marjinka, južnije u regiji Donjecka, dan nakon što su oba bila izložena teškim ruskim napadima.

Na južnom frontu, gdje su se ukrajinske snage usredotočile na zauzimanje skupina sela u napadu prema Azovskom moru, ruske trupe pretrpjele su “značajne gubitke” koji su smanjili njihovu odbrambenu sposobnost, kazala je Maliar.