Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojna pitanja

Ubijene četiri osobe osumnjičene za ubistvo predsjednika Haitija, dvojica uhapšena

haiti

Moise je ubijen u noći na srijedu u napadu na njegovu rezidenciju u blizini glavnoga grada Port-au-Princea

Četvorica osumnjičenih ubijena su, a dvojica uhapšena nakon ubistva haićanskog predsjednika Jovenela Moisea, saopćila je sinoć policija, javlja Hina.

Trojica policajaca bila su uhapšena , ali su u međuvremenu puštena, rekao je policijski komandant Leon Charles u televizijskoj emisiji.

Daljnji detalji o potrazi za napadačima nisu objavljeni.

Moise je ubijen u noći na srijedu u napadu na njegovu rezidenciju u blizini glavnoga grada Port-au-Princea.

Grupa neidentificiranih ljudi, od kojih neki govore španski i engleski, napala je njegov dom i ustrijelila ga.

Njegova supruga Martine teško je ranjena u atentatu i prebačena je u bolnicu u Miamiju, rekao je međunarodnim medijima haićanski veleposlanik u SAD-u Bocchit Edmond.

“Dobro koordinirani napad visokoobučene i teško naoružane skupine”

Haićanska ambasada u Washingtonu opisalo je Moiseovo ubojstvo kao dobro koordinirani napad visokoobučene i teško naoružane grupe.

Ambasada je 53-godišnjeg predsjednika, kojeg su kritičari smatrali autokratom, nazvala istinskim državnikom posvećenim napretku demokratske tranzicije zemlje i borbi protiv korupcije. Ambasada je rekla da je Moise umro u odbrani demokracije.

Lokalni mediji izvijestili su da su se napadači predstavljali kao službenici američke Uprave za borbu protiv droge (DEA). “Izvješća o umiješanosti DEA-e bila su apsolutno lažna”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Haiti je godinama u dubokoj političkoj krizi, a prosvjedi protiv Moiseove vladavine paralizirali su zemlju.

Zemljom vladao dekretom, bez održanih izbora

Moise je zemljom vladao dekretom otkako njegova administracija nije održala zakonodavne izbore u oktobru 2019. Haiti nije imao parlament od početka novog zakonodavnog razdoblja u januaru 2020. godine.

Privremeni premijer Claude Joseph ranije je osudio atentat kao nehumani i barbarski čin i rekao da sigurnosne snage imaju situaciju pod kontrolom te pozvao Haićane da ostanu mirni. “Demokratija i republika će pobijediti”, rekao je.

Predsjednički i parlamentarni izbori u zemlji, kao i ustavni referendum, sada su zakazani za 26. septembra.

Još se ne zna tko će naslijediti Moisea na mjestu predsjednika ni ko će preuzeti vlast.