Profesor s Floride

Ubio trogodišnju kćerku, pa presudio sebi: Ostavio i oproštajnu poruku

samou3333

Zločin se dogodio u jeku brakorazvodne parnice i borbe za skrbništvom nad djetetom

Profesor s Floride koji je ubio svoju trogodišnju kćer a potom i sebe, iza sebe je ostavio stravičnu poruku, piše Daily Mail.

‘Ne mogu zamisliti da ćemo Ela i ja morati do kraja života patiti zbog ove gluposti’, napisao je Ayhan Aytes (48) prije nego je svoje dijete i sebe lišio života.

Zločin se dogodio u jeku brakorazvodne parnice i borbe za skrbništvom nad djetetom. Aytesova poruka je pronađena 10. decembra kad je policija došla provjeriti što se događa s njim i malenom nakon što nisu odgovarali na pozive. Njihova su tijela pronađena u njihovom domu u Tampi na Floridi. Malena je ležala mrtva u svojem krevetiću dok je njen otac pronađen obješen na stražnjoj verandi.

Pismo na ukupno sedam stranica bilo je napisano 6. decembra.

Policija nije objavila čitavo pismo, no izvijestila je o nekim njegovim dijelovima u kojima se spominje rastava braka i borba za skrbništvo između Aytesa i njegove bivše supruge i djevočičine majke Laurel Friedman (38).

Policija je došla provjeriti kako su otac i kćerka, nakon što je majka javila da se već danima ne javljaju na telefon.

Par se odlučio rastati u januaru i skrbništvo nad djetetom je podijeljeno, no tada se majka zabrinula da će malenu otac pokušati odvesti u svoju rodnu Tursku jer je već jednom prije bio propusti termin kad je dijete trebao vratiti majci.

U septembru je sud odobrio Aytesov zahtjeva da odvede kćerku u posjet rodbini u Turskoj, no zabranio mu je da se ondje nastani s djetetom za stalno. Aytes je kazao da je samo želio odvesti malenu u posjet k baki i da mu nije bila namjera zauvijek ostati u Turskoj.

Friedman se na sudu požalila i da je Aytes sve lošijeg mentalnog zdravlja te da su mu reakcije sve neočekivanije, dok je Aytes kazao da sumnja da je ljubavnik njegove bivše žene neprimjereno dodirivao djevojčicu. Također, upozorio je svoju bivšu suprugu da ‘ne pretjeruje’.

Friedman je Aytesove tvrdnje odbacila kao neutemeljene i zatražila da hitno vidi kćerku. No sud nije odmah reagirao već izdao odredbu da se Aytes ima pridržavati početnog dogovora o brizi za dijete.

Friedman i Aytes su posljednji put razgovarali 6. decembra. Četiri dana kasnije majka je nazvala policiju i obavijestila ih da joj se bivši muž ne javlja. Policajci su došli u njihovu kuću u Tampi i otkrili dva mrtva tijela.

Aytes je visio na verandi. Na glavi je imao plastičnu vrećicu i uže oko vrata. Na sebi je imao svečano odijelo i cipele. Nedaleko od tijela bila je uokvirena slika njega i njegove kćerke.

Elino beživotno tijelo pronađeno je u krevetiću u spavaćoj sobi. Na sebi je imala pidžamu i bila pokrivena do vrata. Ležala je na leđima s ručicama uzdignutim iznad glave. U jednoj ruci držala je crtež jednoroga. Pokraj nje je bila i mala plišana životinja.

Policija je objavila i da su na tijelu bili vidljivi znakovi raspadanja, ali ne i traume.

Na Aytesovom kompjuteru pronađena je i posljednja korespondencija s advokatima u kojemu ga ovi nagovaraju da dijete vrati majci kao što je sud naložio.

Napetosti između Friedman i Aytesa kulminirale su dvije sedmice prije tragedije kad je majka preko suda pokušala ishoditi da kćer od oca preuzme ranije od dogovorenog. Požalila se da se Aytesovo mentalno stanje pogoršava i tražila je od suda odobrenje da odmah ode po kćerku.

No sud je odlučio da ne postoji stvarna opasnost te da otac ne želi vratiti dijete ‘samo kako bi napakostio majci’.

Policijska izvješća kasnije su otkrila da je policija već prije intervenirala u kući Friedman-Aytes.

Porodica Friedman je nakon tragedije izdala saopćenje u kojem stoji da su shrvani i neutješni te da ne znaju kako će nastaviti dalje.

Aytes, inače rođen u Turskoj, i Friedman upoznali su se na fakultetu u San Diegu te se vjenčali 2012. Friedman je fotografkinja i instruktorica na Sveučilištu Južna Florida, dok je Aytes predavao medije i komunikaciju te bio asistent profesora na istom sveučilištu.

Neko su vrijeme živjeli u Istanbulu u Turskoj da bi se kasnije skrasili na Floridi.