Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubrzan proces obrade zahtjeva za azil u Njemačkoj

merkel izbjeglice

Njemačka je objelodanila planove ubrzanja procesa obrade zahtjeva za azil migranata, nakon što je vladina koalicija riješila nesuglasice po tom pitanju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će biti otvoreno pet specijalnih centara za tražioce azila, za koje se procijeni da imaju malo šansi za ostanak.

“Napravili smo dobar i važan korak naprijed”, rekla je Merkelova, čija je politika primanja izbjeglica naišla na oštre kritike u Njemačkoj.

U pet specijalnih centara biće smješteni migranti iz zemalja koje se procijene kao bezbjedne, zatim lica kojima je zabranjeno da ponovo uđu u Njemačku i oni koji odbijaju da sarađuju.

Po ubrzanom procesu obrade zahtjeva za azil, slučajevi bi se mogli rješavati u roku od sedam dana, a ne mjeseci, a žalbe bi trajale još dvije sedmice. Većina može da očekuje da će biti deportovana.

Na konferenciji za novinare Merkelova i lider socijaldemokrata Sigmar Gabriel istakli su značaj razmatranja razloga zašto su neki ljudi pobjegli iz svojih zemalja, kao i pitanja bezbjednosti spoljnih granica EU.

Demokršćani Angele Merkel i koalicioni partneri socijaldemokrate nedjeljama su se sporili oko ovog pitanja, podsjeća BBC.

Očekuje se da će Njemačka do kraja godine primiti 800.000 tražilaca azila.