Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novine u školstvu

Učenici u Srbiji učit će o vojsci, pjevati himnu “Bože pravde” i ići će u kasarne

vojska

Predavanja će slušati učenici četvrtih razreda srednjih škola, i to na četiri časa odjeljenskog starješine

Srednjoškolci u Srbiji moći će u drugom polugodištu ove školske godine, poslije pauze od 27 godina, da pohađaju fakultativnu nastavu o temama u vezi sa odbranom zemlje, piše “Politika”.

List podsjeća da je to nekada bio obavezni predmet Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita, dok će sada biti fakultativna nastava prilagođena današnjem vremenu i bez ocjenjivanja.

Predavanja će slušati učenici četvrtih razreda srednjih škola, i to na četiri časa odjeljenskog starješine.

Nastava će se izvoditi na osnovu materijala i prezentacija Ministarstva odbrane, a izvodiće je razredne starješine uz stručnu pomoć predstavnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i organizacije rezervnih vojnih starješina.

Predviđeno je i da se đacima, uz pratnju nastavnika, omogući odlazak na taktičko-tehničke zborove u kasaranama Vojske Srbije.

Kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, koji je na čelu Odjeljenja za obučavanje građana u Ministarstvu odbrane, rekao je “Politici” da će se na časovima obrađivati osnovne teme, poput uloge i zadataka Vojske, ali će se i pjevati himna Srbije “Bože pravde”.

“Osim usvjajanja elementarnih znanja o odbrani zemlje, dogovoreno je da se kroz upoznavanje o osnovnim obeležjima državnosti, učenicima približi identifikacija sa svojom zemljom. U tom kontekstu, uvažavajućži dobru praksu mnogih zemalja u svetu, učenicima će biti omogućeno da na jednom od časova učestvuju u izvođenju državne himne `Bože pravde`”, naveo je Konjikovac.