Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dora bilić iz zagreba

Udala se za Senada Avdića i otišla u ISIL, sada je promijenila ime i ne želi se vratiti

dzihad

Nema podataka nalaze li se Dora i dijete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić

Hrvatica Dora Bilić je prije sedam godina zajedno sa svojim suprugom Senadom Avdićem otišla u Siriju i pridružila se ISIL-u. Upoznali su se u Gornjoj Maoči kod Brčkog i oženili 2012. godine. Nedugo potom zajedno su preko Sandžaka i Turske završili u Siriji, tačnije u Raki.

Nakon njenog pada sele se u novu prijestolnicu ISIL-a Al-Mayadin u istočnoj Siriji. Avdić je poginuo boreći se za halifat u obližnjem Iraku, a iz braka s Dorom Bilić ostala je djevojčica, koja bi danas trebala biti u dobi između šest i sedam godina, piše Slobodna Dalmacija, prenosi 24sata.hr.

Nema podataka nalaze li se Dora i dijete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Njih dvije još borave u kampu Al Hol, gdje dijele sudbinu još nekoliko desetaka hiljada žena, djece i bivših ratnika.

– Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa), ja ne znam tačno šta je njen cilj, ali po svemu što vidim, mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu) i čeka je ovdje – glasila je poruka iz Al-Hola.

Dora se navodno tamo bavi poslom za koji se školovala dok je boravila u Londonu i pohađala Fizijatrijsku akademiju.

– Ona je fizioterapeut, pa tako je žene zovu za masažu. U posljednje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati – piše Slobodna.

O njenom statusu hrvatske vlasti nisu se željele oglašavati. Formalno je vjerovatno još državljanka Republike Hrvatske jer ISIL nikada nije bio priznat, dok državljanstvo BiH teško da je mogla zatražiti iz ratnoga pakla Sirije.

Što se djeteta tiče, vjerovatno nema nijedan pasoš. U takvim slučajevima, prema onome što je iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, utvrđena je procedura koja će prethoditi deportaciji i morat će se tačno utvrditi ko su biološki roditelji i imaju li djeca pravo na državljanstvo BiH.