Promjena prirode rata

Udar na civile nagovještava Putinov novi plan. Svijetu je poručio: Neću biti ponižen

vladimir-putin

Kiša projektila koja je zasula civilna područja u ponedjeljak zastrašujuća je i zbog toga što je do nje došlo nakon novih Putinovih nuklearnih prijetnji i rasprave koja je danima trajala o tome može li on upotrijebiti taktičko nuklearno oružje

Najnoviji iskaz brutalnosti i osvetoljubivosti Vladimira Putina mogao bi biti napad bijesa zbog dizanja u zrak njegovog prepoznatljivog Krimskog mosta. No njegovo neselektivno gađanje ukrajinskih civila također povećava izglede za užasavajući novi obrat u opakom ratu, piše CNN.

Očita poruka za svijet

Ruski projektili oštetili su pješački most sa staklenim dnom u Kijevu koji je popularno turističko odredište, napravili kratere u raskršćima tokom jutarnjih gužvi u saobraćaju i pali blizu dječjeg igrališta. Nestanci struje zahvatili su cijelu zemlju, a ponegdje je došlo i do prekida opskrbe vodom ili prekida u transportu. Ruski udari su podsjećali na teror počinjen nad civilima u ranim danima invazije, koji je uvelike oslabio posljednjih mjeseci.

Napadi su uništili privid normalnosti stanovnicima gradova koji su prve mjesece rata proveli na stanicama podzemne željeznice pretvorenima u skloništa od zračnih napada i potaknuli strah od novih napada.

Poruka za svijet je bila očita. Putin se ne namjerava dopustiti da bude ponižen. Neće priznati poraz. I sasvim je spreman izazvati pokolj civila i neselektivni teror kao odgovor na niz preokreta na bojnom polju.

Ali mete u ponedjeljak imale su malu vojnu vrijednost i, ako ništa drugo, služile su kao odraz potrebe da pronađe nove mete zbog njegove nesposobnosti da nanese poraze Ukrajini na ratištu.

Nagovještaj patnje koju bi ruski predsjednik mogao nanijeti s početkom zime

Bombardiranje elektroenergetske infrastrukture posebno jučer činilo se nesuptilnim nagovještajem patnje koju bi ruski predsjednik mogao nanijeti s početkom zime, čak i dok se njegove snage povlače pred ukrajinskim trupama koje koriste zapadno oružje.

Ova mogućnost da bi Putin mogao navijestiti novi krvavi zaokret u ratu koji je prošao kroz više strateških faza od invazije u februaru zabrinula je jučer političke i vojne čelnike u Washingtonu, piše BBC. Njihova javna reakcija bilo je gnušanje što Putin ponovno pokreće bezosjećajni rat protiv civila koji je podsjetio na užase Evrope u 20. stoljeću.

Napadi na civile, u kojima je poginulo najmanje 14 ljudi, također su skrenuli novu pažnju na sljedeće korake koje SAD i njegovi saveznici moraju poduzeti kako bi odgovorili na ovu situaciju, nakon što su Ukrajini već poslali milijarde dolara oružja i opreme.

Predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ponudio napredne zračne sisteme koji bi pomogli u obrani od ruskih zračnih napada, ali Bijela kuća nije tačno navela što bi moglo biti poslano.

“Ovo je nešto što su Rusi vjerovatno planirali već neko vrijeme”

John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost, sugerisao je da Washington blagonaklono gleda na zahtjeve Ukrajine i da je gotovo svaki dan u kontaktu s vladom u Kijevu. “Činimo najbolje što možemo u sljedećim paketima kako bismo zadovoljili te potrebe”, rekao je CNN-u.

Kirby se nije želio upuštati u procjenu mijenja li Putin svoju strategiju s gubitničkog rata na bojnom polju na akciju uništavanje morala civila i nanošenje razorne štete ukrajinskim gradovima i infrastrukturi, iako je sugerisao da je to trend koji se razvija posljednjih dana i da je to nešto što se vjerovatno planiralo.

“Vjerovatno je to nešto što su planirali već neko vrijeme. To ne znači da je eksplozija na Krimskom mostu možda ubrzala neke od njihovih planova”, rekao je Kirby.

Napad na civile bio bi u skladu s rezimeom novog ruskog generala zaduženog za rat, Sergeja Surovikina, koji je zapovijedao u Siriji i Čečeniji. Na oba mjesta, Rusija je neselektivno bombardirala civilna područja i uništila izgrađene četvrti i infrastrukturu te je optužena za ozbiljno kršenje ljudskih prava.

“Duboka promjena prirode ovog rata”

Kiša projektila koja je zasula civilna područja u ponedjeljak zastrašujuća je i zbog toga što je do nje došlo nakon novih Putinovih nuklearnih prijetnji i rasprave koja je danima trajala o tome može li on upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Ako za takvim oružjem ne posegne, malo je vjerovatno da bi razlog bio želja da se nevini ljudi poštede od posljedica takvog strašnog oružja. Ipak, Kirby je rekao da nema naznaka da Rusija aktivira nuklearno oružje ili da SAD treba promijeniti vlastitu nuklearnu poziciju.

No francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je zabrinutost Zapada da bi napadi u Ukrajini u ponedjeljak mogli biti uvod u još jedan zaokret u sukobu.

“To je duboka promjena prirode ovog rata”, rekao je novinarima.

“Pokazao je kamo će ići kad uđemo u zimu”

Penzionisani potpukovnik Alexander Vindman, bivši direktor za evropska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost, rekao je da je Putin, napadajući mete osmišljene da naštete ukrajinskom moralu i energetskoj infrastrukturi, poslao poruku o tome kako će voditi rat u narednim mjesecima.

“Pokazao je kamo će ići kad uđemo u zimu. Pokušat će prisiliti ukrajinsko stanovništvo na kompromis i postići da se odrekne teritorija, napadajući infrastrukturu”, rekao je Vindman za CNN.

Pozvao je SAD da osigura opremu za protuzračnu odbranu i oružje koje bi djelovalo protiv bespilotnih letjelica iranske proizvodnje, također korištenima u napadima u ponedjeljak.