Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Ugašen i posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia

nuklearna elektrana zaprozje – DPA – PIXSELL

NAEC “Energoatom” poduzima sve moguće mjere za organiziranje opskrbe ZNPP-a dodatnim dizelskim gorivom

Nuklearna elektrana Zaporizhzhia potpuno je zatvorena, objavio je Energoatom.

“Danas, 11. septembra, noću, u 03:41, blok br. 6 ZNPP-a isključen je iz elektroenergetske mreže. U toku su pripreme za njegovo hlađenje i prenos u hladno stanje.

“Posljednja tri dana 6. energetska jedinica radila je u posebnom režimu, opskrbljujući samo vlastite potrebe ZNPP-a na kritično niskom nivou snage (od 114 do 140 MW), budući da su svi komunikacijski vodovi NE Zaporožja s ukrajinskim elektroenergetskim sistemom oštećeni su zbog ruskog granatiranja”, saopćio je Energoatom.

“Jučer navečer, nakon što je jedna od ovih komunikacijskih linija vraćena u radni kapacitet, postalo je moguće napajati vlastite potrebe ZNPP-a iz energetskog sistema Ukrajine. Stoga je donesena odluka da se blok 6 zaustavi i prevede u najsigurnije stanje – hladno gašenje”.

“U slučaju ponovljenih oštećenja komunikacijskih vodova s ​​elektroenergetskim sistemom, čiji rizik ostaje visok, vlastite potrebe ZNPP-a će se napajati dizel generatorima, čije je trajanje ograničeno tehnološkim resursom i količinom raspoloživog dizela”.

NAEC “Energoatom” poduzima sve moguće mjere za organiziranje opskrbe ZNPP-a dodatnim dizelskim gorivom.

“Kako bi se spriječila izvanredna situacija na postaji, potrebno je zaustaviti ruske napade na komunikacijske vodove ZANP-a s elektroenergetskim sistemom i oko njega stvoriti demilitariziranu zonu. Nakon toga će se komunikacijski vodovi moći remontiran, kako bi se osiguralo uključivanje i daljnji siguran rad ZANP-a”, – istaknuli su iz Energoatoma.

Kako je izvijestio Ukrinform, ZANP, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, zauzela je ruska vojska 4. marta ove godine. Od tada su okupatorske snage postavile vojnu opremu i municiju na području elektrane, te granatirali okolno područje.

IAEA je 6. septembra predstavila izvještaj o rezultatima inspekcije ZNPP-a. U dokumentu je potvrđeno postavljanja ruske vojne opreme na teritoriju NE Zaporožja, posebno u strojarnicama energetskih jedinica.