Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Uginuli milioni pčela, otkriveno ko je izazvao pomor: “Možete ih lopatama skupljati”

pcele
Foto: Pixsell

Gubici su na više od 200 pčelinjih zajednica. Drugim riječima, uginulo je više miliona pčela

Na međimurskom području u Hrvatskoj zabilježen je novi veliki pomor pčela, već treći puta zaredom, piše Index.

“Trenutno je u pitanju oko 300 pčelinjih zajednica u gornjem dijelu Međimurja, na potezu od Gornjeg Mihaljevca pa sve do Vugrišinca. Žalosno je da nam se to opet događa, već treći puta. Sumnjamo da je uzrok opet isti, samo je ovaj put, navodno, riječ o registriranom sredstvu koje se koristi prilikom tretiranja kultura u cvatnji”, rekao je Željko Trupković, predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija za emeđimurje, te naglasio da je pomor došao u najgore vrijeme, prije bagremove paše, kad su pčele najjače.

Kako nastavlja, nastala šteta nije jednaka na svim pčelinjacima, tako da su neki pčelari možda uspjeli izbjeći pomor, dok će neki možda ostati bez svih pčela.

“Obavijestio sam pčelare koji se nalaze na tom području o novoj pojavi pomora. Policija je već izašla na teren, a nakon nalaza Državnog inspektorata vidjet ćemo kakav će biti epilog cijele situacije”, dodao je.

Uginulo više od milion pčela

Prema podacima Regionalnog tjednika, pomor u svojim pčelinjacima prijavilo je 20-ak pčelara iz gornjeg Međimurja. Gubici su na više od 200 pčelinjih zajednica. Drugim riječima, uginulo je više miliona pčela.

“Slika je zastrašujuća! Pčele umiru u mukama pred košnicama! Možete ih lopatama skupljati s obzirom koliko ih je stradalo! Ponovno su uginuli milijuni pčela”, očajan je međimurski pčelar Dražen Bogdan. Samo on ostao je praktični preko noći bez 42 pčelinje zajednice.

“Koje su bile u punoj snazi s 55 od 60 hiljada pčela po zajednici. I kao da to nije dovoljno. Otrov je unijet u same košnice što znači da je zatrovana cijela unutrašnjost kao i matica”, govori pčelar Bogdan.

Prskao uljanu repicu?

Neslužbeno se doznaje da je pomor izazvao čovjek koji je prskao uljanu repicu dozvoljenim sredstvom, ali na neispravan način. Riječ je o sredstvu koje se na uljanoj repici koristi prije njezine cvatnje. On je učinio upravo suprotno, prskao je biljku koja je u punom cvatu i k tome još tokom dana.

“Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec, obavile su koordinirani inspekcijski nadzor. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida. Slijedom navedenoga poljoprivredna inspekcija će pokrenuti upravni i prekršajni postupak”, kažu iz Državnog inspektorata.