Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

priština

Ugostitelji simbolično pobacali ključeve od lokala ispred zgrade Vlade

20200727_2_43635850_57016107_Web (1)

Oni od Vlade zahtevaju subvencije kako ne bi došlo do otpuštanja radnika ili potpunog zatvaranja lokala

Zaposleni u ugostiteljstvu održali su danas protest ispred Vlade Kosova, simbolično bacivši ključeve od svojih lokala kako bi ukazali da su najugroženiji sektor zbog mera uvedenih na sprečavanju širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa protesta, koji je trajao desetak minuta u organizaciji Udruženja ugostitelja Kosova, upozoreno je da je ugostiteljstvo na ivici bankrota i da zbog ograničenog radnog vremena, mera održavanja fizičke distance i nemogućnosti održavanja svadbi i proslava, rade samo sa oko 20 odsto kapaciteta.

Oni od Vlade zahtevaju subvencije kako ne bi došlo do otpuštanja radnika ili potpunog zatvaranja lokala.

Predsednik Udruženja ugostitelja Kosova Petrit Kllokoqi ponovio je da se od Vlade zahteva reprogramiranje kredirnih rata, olakšice za pristup finansijskim resursima, podrška za plate i zakup najmanje na tri meseca, privremeno smanjenje PDV-a na 8 posto, produženje radnog vremena, odlaganje prijavljivanja poreza za najmanje još tri meseca, podrška za struju, vodu i otpad, kao i podrška za nadoknadu oštećene robe.

Deturim Sahiti iz Udruženja ugostitelja Kosova u izjavi za AA kaže da je ugostiteljstvo već pet meseci od izbijanja epidemije najoštećeniji sektor zbog mera i bez pomoći države.

“Samo na početku smo iz urgentnog paketa dobili po jednu platu za radnike, druga još nije isplaćena. Mi razumemo državu da mora da uvede mere zbog epidemije, ali barem da nam pomogne da ne bankrotiramo”, kaže Sahiti.

On naglašava da je ograničenje rada samo do 21 sat uveče jako štetno i da bi im mnogo značilo da mogu rade do ponoći.

“Vremensko ograničenje rada nije donelo neki uspeh, videli smo da se brojevi (zaraženih) uopšte nisu smanjili, tako da tražimo da uz mere koje važe preko dana radimo i uveče, jer ta tri sata su mnogo važna za naše bzinise”, kaže Salihu.

U sektoru ugostiteljstva na Kosovu zaposleno je oko 30.000 radnika, što je oko 4.000 biznisa ili više od 10 posto kosovske ekonomije.