Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Uhapšen Borislav Đukić koji je po komandi Ratka Mladića srušio branu na Peruči

20/07/2015

Penzionisani srbijanski general Borislav Đukić, optužen za ratni zločin nad civilima u Hrvatskoj devedesetih godina, uhapšen je u subotu na aerodromu u Tivtu u Crnoj Gori, prenijeli su u nedjelju srbijanski i crnogorski mediji.

Kako na svom portalu navodi RTV Srbije, Đukić, državljanin Srbije, kao komandant 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA, optužen je za rušenje brane na Peruči. Optužnicom su još obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik tvz. vojske krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih postrojbi tzv. krajinske milicije Milan Korica.

Optuženima je 1993. određen pritvor i za njima je raspisana potjernica koja je još na snazi.

Optužnicom se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u januaru 1993. godine.

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. januaru 1993. nalog Đukiću i Korici o postavljanju velike količine eksploziva za rušenje brane Peruča. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, a zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Borislav Đukić na popisu je hrvatskog Državnog odvjetništva procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i srbijanskom ministarstvu pravosuđa.

Istraga protiv njegove skupine otvorena je 1993., a optužnica podignuta 13. decembra 1995. te se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu.

Crnogorski mediji javili su da je policija potvrdila da je general Đukić (66) uhapšen prilikom povratka u Beogradu. Đukić je priveden istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstradicijski pritvor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.