Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zadarska policija

Uhapšen Čeh čiji je sin poginuo u eksploziji u Hrvatskoj: “Ušli su na vojni poligon”

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Dijete je poginulo na mjestu događaja, teže su povrijeđene dvije žene, muškarac lakše

U nastavku kriminalističkog istraživanja eksplozije kod Obrovca u Hrvatskoj, u kojoj je poginuo devetogodišnjak, a povrijeđene su dvije žene, zadarska policija je privela 46-godišnjeg državljanina Češke. Index saznaje da je riječ o ocu dječaka.

Podsjetimo, eksplozija se dogodila prekjučer oko 18 sati. Dijete je poginulo na mjestu događaja, teže su povrijeđene dvije žene, muškarac lakše. Svi su državljani Češke.

Zadarska policija je jučer poslijepodne provela kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakom iz Češke, ocem dječaka, zbog sumnje da je počinio krivično djelo Teška krivična djela protiv opće sigurnosti Krivičnog zakona u svezi krivičnog djela Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom iz Krivičnog zakona Republike Hrvatske.

S dječakom ušao na vojni poligon, dopustio mu da uzme eksplozivno sredstvo

Sumnjiči ga se da je po prethodno dogovorenom planu obilaska u srijedu u poslijepodnevnim satima u društvu svoje porodice i prijatelja došao na šire kninsko područje gdje se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Lakomisleno je, smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni lično stavio u svoj automobil.

Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz županijsku cestu, kada je dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo. Uslijed eksplozije, zbog zadobivenih povreda dijete je na mjestu smrtno stradalo, dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne povrede te jedan muškarac lake tjelesne povrede.

Svi tragovi idu na vještačenje

Policijski službenici su proveli uviđaj na području Bilišana, na mjestu eksplozije. Drugi dio uviđaja policijski službenici proveli su i na spomenutom kninskom području. U cilju utvrđivanja vrste eksplozivnog sredstva i načina aktiviranja, svi tragovi pronađeni na mjestu događaja su izuzeti te će biti proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 46-godišnjaka se podnosi krivična prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te je u zakonskom roku predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.