Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obračun kartela i vlasti

Uhapšen El Chapov sin, na meksičkim ulicama ratno stanje

meksiko

Guzmán López prebačen je u vojnu bazu u Mexico Cityju

Sin zloglasnog meksičkog narkobosa El Chapa uhapšen je u Culiacánu, objavili su meksički dužnosnici. Istovremeno je zemlju zahvatila nezapamćena epidemija nasilja.

Meksičke vlasti uhvatile su sina narkobosa El Chapa u ranojutarnjoj operaciji u Culiacánu, gradu na sjeverozapadu zemlje koji je dugo bio matična baza kartela Sinaloa, rekla su tri dužnosnika meksičke vlade. Dužnosnici, koji nisu bili ovlašteni javno govoriti o raciji, rekli su da su snage sigurnosti uhitile Ovidija Guzmána Lópeza, sina Joaquína Guzmána Loere, zloglasnog gospodara kriminala poznatog kao El Chapo.

Guzmán López prebačen je u vojnu bazu u Mexico Cityju, rekla su dva dužnosnika. Nakon hapšenja El Chapovog sina, koji je i sam bio istaknuti vođa kartela, meksička se vlada sprema proglasiti pobjedu u borbi protiv nasilja. Posljednjih je mjeseci u toj državi izbila epidemija nasilja, koja se smatra najsmrtonosnijom u novijoj historiji.

Naoružane su bande na raciju koju je naredila vlast odgovorile paljenjem vozila i blokiranjem glavnih prometnica koje vode iz grada. Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju autobuse i teretna vozila u plamenu. Na Twitteru se pojavilo mnoštvo videosnimki koje prikazuju policijsku pucnjavu i raciju.

Zračna luka Culiacán potvrdila je putem Twittera da je zatvorena iz sigurnosnih razloga. Jedan je avioprijevoznik rekao da je jedan od njegovih zrakoplova pogođen pucnjavom, dok su zabilježene i pucnjava i otmice automobila.

“Culiacán je pustinja”, rekao je dužnosnik. “Crveni križ raspoređen je po gradu, kao i vatrogasci.”

Gradonačelnik Juan de Dios Gamez potvrdio je na Twitteru da savezne oružane snage provode operaciju u Culiacánu od zore.