Uhapšen fratar osumnjičen za pedofiliju: Dodiri su bili prijateljski

fratar st333
Foto: Index

Splitska policija uhapsila je 78-godišnjeg fratra samostana Svetog Frane osumnjičenog za pedofiliju. Ispitan je kao osumnjičeni te potom pušten na slobodu. Policija će sastaviti izvještaj te ga poslati Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Zasad sve upućuje da su kaznena djela u zastarjevanju, tj. da je prošlo previše vremena od njihovog počinjenja, ali kako Index.hr saznaje od izvora bliskog istrazi, sve će se vrlo detaljno ispitati, a provjeriće se i drugi gradovi u kojima je služio osumnjičeni fratar.

Policija se u ovaj slučaj uključila nakon što je Nadbiskupija splitsko-makarska u svom odgovoru Indexu priznala da je fratar suspendovan i da se pred crkvenim sudom vodi istraga. Crkveni istražilac dolazi iz iste franjevačke provincije kao i osumnjičeni fratar, a Indexu na upit nisu odgovorili jesu li završili sa svojim postupkom i do kakvih su zaključaka došli.

Kako se neslužbeno saznaje, osumnjičeni fratar aktivno se branio na ispitivanju u policiji, i to tvrdnjom da nije počinio nikakvo kazneno djelo. “Dodiri su bili prijateljski, a ništa drugo nije se ni dogodilo”, utvrdio je osumnjičeni fratar.

Crkvena istraga obuhvatila je tri slučaja, a policiji su se javili još neki oštećeni. Nedjela su se dogodila davno, prije dvadesetak godina kada su oštećeni bili maloljetnici. Zlostavljanja nisu prijavili policiji, nekima ni roditelji ne znaju što im se dogodilo. Premda je Crkva još 2011. godine bila upoznata s jednim slučajem, nikakva istraga nije pokrenuta, niti je slučaj prijavljen “civilnim” vlastima.