Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen osumnjičeni za bombaški napad na nogometaše u Dortmundu

dortmund_bus_3

Njemačka policija uhapsila je osobu za koju sumnja da je podmetnula bombu pod autobus tima nogometnog kluba Borussia u Dortmundu, saopšteno je iz kancelarije glavnog tužioca u Njemačkoj.

Dvadesetosmogodišnji muškarac, koji ima dvojno državljanstvo Njemačke i Rusije, optužen je za pokušaj ubistva, nanošenje teških tjelesnih povreda i podmetanja eksplozivne naprave, navodi se u saopštenju.

Tužiteljstvo sumnja da je napad organizirao iz finansijskih razloga. Kalkulirao je da će napadom smanjiti vrijednost dionica Dortmunda.

On je sedam dana ranije podigao pozajmicu koja mu je omogućila trgovanje dionicama po unaprijed dogovorenoj cijeni.

Istraga je pokazala da je putem interneta kupio dionice u vrijednosti od 78.000 eura.

“Ako bi dionice Borussije Dortmunda značajno pale, dobit bi bila nekoliko puta veća od početne investicije.

Ozbiljna povreda ili smrt nekog od fudbalera mogla je imati upravo takvu posljedicu”, zaključuje se u saopštenju tužiteljstva.

Tri eksplozije su se dogodile 11. aprila, kada je autobus sa igračima njemačkog tima bio na putu između hotela i stadiona, na kome je tim Borussije iz Dortmunda te večeri trebalo da odigra utakmicu Lige prvaka protiv Monaca.

Od eksplozije je povrijeđen odbrambeni igrač Borussije Mark Bartra, koji je zbog preloma radijalne kosti prevezen u bolnicu. Utakmica je odigrana dan kasnije, 12. aprila.