Uhapšen Radomir Počuča, dobrovoljac u ratu u Ukrajini

Radomir Pocuca

Radomir Počuča, dobrovoljac u ukrajinskom ratu, protiv kojeg se vodi krivični postupak, a nalazi se i na potjernici, prema nezvaničnim saznanjima beogradskih medija, uhapšen je u nedjelju prilikom ilegalnog ulaska u Srbiju, javlja Anadolu Agency.

Po okončanju borbi u Ukrajini, Radomir Počuča je tri mjeseca proveo u Moskvi, odakle ga tamošnje vlasti nisu isporučile Srbiji. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Srbiji, protiv Počuče pred Višim sudom u Beogradu već vodi krivični postupak po optužnom prijedlogu zbog prijetnji Nevladinoj organizaciji Žene u crnom, koje je uputio preko društvene mreže Facebook.

Radomira Počuču u Srbiji, s obzirom na dopunu Krivičnog zakona, koji je usvojen u oktobru prošle godine, a koji predviđa kaznu od šest mjeseci do deset godina zatvora onima koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u stranim zemljama, najvjerovatnije očekuje i novi sudski proces.

Po predmetu pozivanja na linč Žena u crnom, suđenje Počuči je trebalo da počne krajem jula 2015. godine, ali je odloženo, jer se nije pojavio njegov advokat, koji je bio na godišnjem odmoru, već je umjesto njega na ročište došao pripravnik iz advokatske kancelarije, koji još uvijek nije imao položen pravosudni ispit a, kako je naveo, nije bio upoznat ni sa spisima predmeta.

Radomir Počuča je ranije rekao novinarima da nije promijenio svoj stav po pozivu na linč Žena u crnom te da „žali zbog riječi koje je upotrijebio u nekulturnoj formi“.

„Ali, stojim iza svog stava. Normalna država bi trebalo da vodi računa o svojim građanima, a većina građana se ne slaže s djelovanjem autošovinističkih organizacija kao što su Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo, koji djeluju protiv interesa države”, rekao je tada Počuča novinarima.