Slovenija

Uhapšen vođa “Štajerske straže” Andrej Šiško

andrej sisko

Policajci u civili uhapsili su Šiška kada je pokušao da se približi Pahoru

Slovenačka policija uhapsila je vođu takozvane “Štajerske straže” Andreja Šiška za kojim je bila raspisana potjernica jer se nije javio na odsluženje zatvorske kazne zbog podsticanja na rušenje ustavnog poretka.

Šiško je priveden nakon što je sa pripadnicima “Štajerske straže” došao na obilježavanje pogibije partizanskog Pohorskog bataljona u blizini Slovenske Bistrice, na kojem je bio i predsjednik Borut Pahor.

Policajci u civili uhapsili su Šiška kada je pokušao da se približi Pahoru.

Šiško se nije opirao i odveden je u zatvor, prenio je mariborski list “Večer”.

Anica Bidar, portparol Šiška, kaže da je on došao na mjesto komemoracije sa namjerom da se preda, te da je želio da se to dogodi pred očima javnosti.

Na hapšenje Šiška reagovao je i predsjednik Pahor rekavši da su svi dužni poštovati ljudsko dostojanstvo, ali i dostojanstvo događaja kojima se obilježava nacionalna prošlost.

“Imamo pravo izražavati svoje mišljenje, ali treba poštovati i dostojanstvo ljudi, pa i ovakvih komemoracija kojima se izražava pijetet”, naveo je Pahor.

Za vođom takozvane “Štajerske straže” prije dvije sedmice raspisana je potjernica jer se nije odazvao na poziv za odsluženje zatvorske kazne, a poručivao je preko svojih pristalica da mu odluka o tome da se mora javiti u zatvor nije uručena.

Šiško je bio osuđen na osam mjeseci zatvora zbog podsticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka prilikom postrojavanja svojih pristalica blizu Maribora, ali je pušten iz pritvora nakon šest mjeseci i izricanja nepravosnažne presude.

U međuvremenu je njegova žalba na prvostepenu presudu odbijena, a on treba odslužiti dva mjeseca zatvora jer mu se u kaznu priznaje vrijeme provedeno u pritvoru.