Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšena osoba osumnjičena za ubistvo imama u New Yorku

imam new york

Njujorška policija uhapsila je osumnjičenu osobu za subotnje ubistvo imama i jednog vjernika ispred džamije u tom američkom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na sigurnosne izvore, američki mediji javljaju da je policija u New Yorku uhapsila tridesetpetogodišnjaka koji se sumnjiči da je u subotu nakon podne-namaza ispred džamije ubio imama porijeklom iz Bangladeša Mualama Akonjeea (55) i njegovog prijatelja Taharu Uddina (64). Nadležne institucije do sada nisu saopćile detalje optužbi zbog kojih je osoba lišena slobode.

Uporedo s tim, kandidatkinja Demokratske partije za predstojeće predsjedničke izbore Hillary Clinton je posredstvom društvene mreže Twitter oštro osudila subotnje ubistvo imama i njegovog prijatelja, te poručila da “tako prljavim djelima nema mjesta u SAD-u”.

Sličnu poruku i osude uputili su i guverner New Yorka Andrew Cuomo i gradonačelnik “Velike Jabuke” Bill de Blasio.

Napadač je imama i njegovog prijatelja ubio hicima iz vatrenog oružja, a do sada nadležne institucije nisu objavile informacije u vezi sa mogućim motivima tog svirepog čina.

S druge strane, predstavnici muslimanske zajednice u SAD-u ogorčeni su i tvrde da je riječ o zločinu počinjenom zbog mržnje prema muslimanima. Upozoravaju da bi retorika mržnje prema muslimanima republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa mogla dovesti do eskalacije takvih zločina.

Akonjee i Uddin će danas biti sahranjeni u Brooklynu.