Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Uhapšene surove ubice koje su prije 15 godina izvršili jezivo ubistvo

ubice

U pitanju su Željko, Slavoljub, Slaviša i Milovan Dimitrijević, kao i Žarko Fetovski, koje je valjevska policija uhapsila prije nekoliko dana

Među članovima pljačkaške bande koju je valjevska policija uhapsila pred kraj prošle godine nalazi se i pet muškaraca koji su u Italiji zbog brutalnog ubistva prije 14 godina osuđeni na doživotni zatvor, pa će im se zbog tog zločina ponovo suditi, Blic.

Kada su valjevski policajci uhapsili osmočlanu grupu razbojnika koja je tokom prošle godine operisala na području Valjeva, Lajkovca i Uba tako što su provalili u šest kuća i ukrali novac, zlato i oružje vrijedno 14 miliona dinara, nije se slutilo da su među njima i petorica državljana Srbije, članovi kriminalne bande odgovorne za ubistvo bogataša Pankracija Muskolinija (44), vlasnika lanca zlatara “Sigma”, koje se dogodilo u noći između 12. i 13. septembra 2005. godine u Taormini, ekskluzivnom mondenskom ljetovalištu na Siciliji.

Riječ je o zločinu koji je punio naslovne strane italijanske štampe, a koji se dogodio pod okriljem noći kada je grupa od osam Srba, smještena u izbjegličkom kampu u gradu Agriđento na Siciliji, nakon nekoliko sedmica planiranja razbojništva, preskočila zid vile sicilijanskog mafijaša i počela pljačku.

Probuđen sirenom alarma, Pankracio ih je zatekao u kući, nakon čega mu je jedan od razbojnika uperio pištolj u glavu i zahtijevao da otvori sef, u kome se nalazila veća količina dijamanata, novca i zlatnog nakita.

Muskolini je otvorio sef, ali se tada na vratima pojavio njegov sin Gaetano (18), posle čega su pljačkaši zapucali i ubili Pankracija, a njegovog sina teško ranili.

Policija, karabinjeri i Obalna straža na Siciliji odmah su blokirali sve puteve i luke, pa su uspjeli da uhvate trojicu razbojnika, dok je petorka uspjela da pobjegne.

U pitanju su Željko, Slavoljub, Slaviša i Milovan Dimitrijević, kao i Žarko Fetovski, koje je valjevska policija uhapsila prije nekoliko dana.

– Proces u Italiji, koji je vođen na više nivoa, od suda u gradu Mesina na Siciliji, pa do Apelacionog suda u Rimu i na kraju Vrhovnog suda Italije, završen je tako što je šest pripadnika bande osuđeno na doživotne kazne zatvora. Presuda Vrhovnog suda Italije ima 73 strane i u njoj se navodi da je to jedna od presuda sa najvećim brojem izrečenih doživotnih kazni. Sud nije našao olakšavajuće okolnosti, a imao je u vidu izuzetnu okrutnost, izuzetnu krivičnu sposobnost okrivljenih, apsolutni prezir za ljudski život, i građanski poredak Italije. Petorici uhapšenih pred kraj godine u Lajkovcu suđeno je u odsustvu – objašnjava za “Blic” advokat Miroljub Živković, branilac okrivljenih.

Po njegovim riječima, Ministarstvo pravde Italije poslalo je srbijanskom Ministarstvu pravde pravosnažne preusude protiv njih, sa iscrpljenim svim pravnim sredstvima i lijekovima, radi prizananja presuda i upućivanje na izdržavanje kazne. Kako u Srbiji, međutim, ne postoji doživotna kazna zatvora, a suđeno im je u inostranstvu u odsustvu, petorka ubica je iskoristila pravo da traži novi postupak u svojoj zemlji.

– Više tužilaštvo u Valjevu počelo je proces protiv njih, u toku je prevođenje obimne sudske dokumentacije sa italijanskog jezika, a u procesu će biti saslušani svi svedoci iz Italije, članovi porodice ubijenog Pankracija, ranjeni sin Gaetano, izvršen uvid u sve video i foto dokaze, DNK veštačenja i drugo – navodi Živković.

Osmočlana ekipa kradljivaca danima je planirala upad u vilu poznatog sicilijanskog draguljara i zlatara. Ipak, da akcija nije bila do kraja kvalitetno osmišljena najbolje govori to što je grupu odao tihi alarm, koji nisu uspjeli da deaktiviraju, premda su isključili struju u kompletnoj vili. Takođe, u trenutku kada je nastala bježanija, lopovi su između sebe počeli da razgovaraju na srpskom, što je pomoglo inspektorima prilikom identifikovanja članova grupe.