Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

organizovani kriminal

Uhapšeni bivši crnogorski glavni specijalni tužitelj i visoki policijski zvaničnik

Foto: Beraneonline.me
Katanić i Lazović

U toku je pretres njihovih stanova i drugih prostorija u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju

Bivši visoki policijski zvaničnik Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužitelj Milivoje Katnić uhapšeni su rano jutros po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva (SDT) Crne Gore, a osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

“Na temelju međusobne suradnje i višemjesečnog koordiniranog djelovanja Specijalnog državnog tužiteljstva, Specijalnog policijskog odjela i EUROPOL-a, lišeni su slobode M. K., bivši glavni specijalni tužitelj i Z. L., bivši pomoćnik direktora Policijske uprave, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja”, priopćio je glasnogovornik SDT-a Vukas Radonjić.

“Štitio porodicu Mila Đukanovića”

U toku je pretres njihovih stanova i drugih prostorija u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju.

Milivoje Katnić prvi je put za crnogorskog glavnog specijalnog tužitelja izabran sredinom 2015., reizabran je 2020., a razriješen 2022. godine, jer je stekao uvjete za penziju.

Tokom njegovog mandata, tadašnja opozicija i nevladine udruge zamjerali su mu da štiti porodicu Mila Đukanovića i vrh njegove Demokratske partije socijalista, prenosi Hina.

Vodio je slučaj pokušaja državnog udara 2016. u kojem su čelnici proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević nepravomoćno osuđeni za pokušaj prevrata u Crnoj Gori zajedno s dvojicom pripadnika ruske obavještajne službe.

Hapšenje Lazovićevog sina

Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. ta je presuda ukinuta, a postupak vraćen na ponovno suđenje. Mandić i Knežević iz oporbe su prešli u vladajuće klupe i Katniću su prijetili da će mu se osvetiti zbog „namještanja dokaza“ tijekom postupka.

Katnić je optuživan i za zločine tijekom crnogorske opsade Dubrovnika, što je on negirao.

Zoran Lazović je bio istaknuti zvaničnik crnogorske Agencije za nacionalnu sigurnost (ANB). Radni vijek proveo je u policiji. Do početka 2021. bio je šef Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala crnogorske policijske uprave.

Prije dvije godine uhapšen je njegov sin Petar Lazović, protiv kojeg je SDT predao više optužnica, tereteći ga za teška kaznena djela i posebno veze s “kavačkim kriminalnim klanom”.