Globus

Split

Uhapšeni carinik, policajac i dva švercera cigareta iz BiH

28/02/2020

Ovakvim su djelovanjem postupili protivno Zakonu o trošarinama te Zakonu o provedbi carinskog zakonodavstva Evropske unije, čime su Državni budžet oštetili za najmanje 900.000,00 kuna (oko 240 hiljada KM)

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Split, u koordinaciji s USKOK-om, proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, od kojih je jedna osoba policijski, a jedna carinski službenik, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora u sistemu zločinačkog udruženja.

Radi se o 41- i 42-godišnjaku, oba hrvatska državljana, te 47- i 34-godišnjaku, dvojnim državljanima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopštio je MUP Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su se spomenute osobe od 27. novembra 2019. do 27. februara 2020. godine, na području Dubrovačko-neretvanske županije i grada Zagreba, po prethodnom planu i dogovoru, povezale u zajedničko djelovanje s tačno određenim zaduženjima i ulogama, u nakani pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi, odnosno radi kupovine i prijevoza velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine i njihove prodaje na ilegalnim tržištima Republike Hrvatske.

Na navedeni način su na štetu državnog budžeta Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 90 pakiranja, tzv. baksi, po 50 šteka (sveukupno 4500 šteka) cigareta koje nisu bile propisno označene duhanskim markicama Ministarstva finansija Republike Hrvatske i na koje nisu platili carinska i druga davanja.

Ovakvim su djelovanjem postupili protivno Zakonu o trošarinama te Zakonu o provedbi carinskog zakonodavstva Evropske unije, čime su Državni budžet oštetili za najmanje 900.000,00 kuna (oko 240 hiljada KM).

Policijski su službenici u ovoj akciji uhapsili dostupne osumnjičene osobe te podnijeli kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Na temelju naloga Županijskog suda u Splitu provedene su dokazne radnje pretraga domova i drugih prostorija te pretraga vozila u kojima je pronađeno i oduzeto ukupno 908 šteka cigareta različitih marki bez nadzornih markica Ministarstva financija, oko 176.000,00 kuna (oko 45 hiljada KM) i 3.700,00 eura, tri vozila (BMW X5, Audi A6 i VW Passat) te više mobilnih telefona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.