Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšeni krijumčari odgovorni za smrt izbjeglica u hladnjači

austrija kamion

Policija je uhapsila krijumčare ljudi koji su krivi za smrt 71 izbjeglice, čija tijela su nađena jučer u kamionu hladnjači na autoputu kod austrijskog mesta Parndorf.

Bečki dnevnik Kronen Zeitung navodi da je opsežna policijska akcija, u saradnji sa mađarskom policijom, dovela do hapšenja tri osobe u Mađarskoj.

Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je u ranim jutarnjim satima u srijedu krenula iz Budimpešte, a oko devet sati prijepodne bila je na mađarsko-austrijskoj granici, koju je prešla tek tokom noći.

U četvrtak rano ujutro, između pet i šest sati, kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4 kod austrijskog mjesta Parndorf.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je kontrolisan nakon dužeg stajanja u zasutavnoj traci autoputa kod mesta Parndorf, pronađeno je 71 tijelo.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nastradale izbeglice su odrasle osobe, muškarci i žene, a nije bilo djece.

Kamion je u četvrtak ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4. Službenici kompanije “Asfinag”, koji rade na održavanju puteva, prijavili su policiji da jedno vozilo duže stoji u zaustavnoj traci na autoputu, pa su čuvari reda pošli u kontrolu.

Prilikom otvaranja kamiona otkriven je veliki broj ljudskih tijela, izbjeglica koje su se ugušile tokom vožnje.