Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon pucnjave

Uhapšeni roditelji 15-godišnjeg ubice iz Michigana

roditelji michigan (1)

olicija je uhapsila Crumbleyjeve, koji su optuženi za ubistvo iz nehaja, a vlasnik jedne lokalne kompanije primijetio je njihovo vozilo

James i Jennifer Crumbley, roditelji 15-godišnjeg Ethana koji je u masovnoj pucnjavi u srednjoj školi u saveznoj državi Michigan ubio četvero učenika i ranio još sedam osoba, uhapšeni su nakon što je njihov automobil primijećen u Detroitu, piše BBC.

Optuženi su po četiri tačke optužnice, a četiri dana prije krvoprolića, James Crumbley kupio je pištolj kojim je izvršen masovni pokolj. S njim je u trgovini bio i sin.

Vozilo koje je odgovaralo opisu crnog automobila marke Kia Seltos, a koje vozi bračni par Crumbley, pronađeno je u Detroitu, nekih šezdesetak kilometara dalje od Oxforda, mjesta smrtonosne pucnjave, izvijestila je policija.

Policija je uhapsila Crumbleyjeve, koji su optuženi za ubistvo iz nehaja, a vlasnik jedne lokalne kompanije primijetio je njihovo vozilo. Priopćeno je da je žena pješice pobjegla nakon što je policija dobila dojavu o sumnjivom automobilu. Bračni par bit će prevezen u zatvor u okrugu Oakland.

Advokati Crumbleyjevih izjavili su da je bračni par napustio grad u noći kada se dogodila pucnjava “zbog vlastite sigurnosti” i da će se vratiti kako bi im se sudilo. No izjava advokata nije spriječila policiju da krene u potragu.

Nakon optužbi za ubistvo iz nehaja, tužiteljica okruga Oakland, Karen McDonald, podijelila je zastrašujuće nove detalje o ponašanju Ethanovih roditelja.

Ethanovi su učitelji već dva puta izrazili svoju zabrinutost Crumbleyjevima u vezi s njihovim sinom, koji je jednom tražio streljivo na internetu za vrijeme nastave, a drugi je put na stolu pronađen uznemirujuć crtež koji je prikazivao nasilje. Kada su njegovi roditelji došli na razgovor u školu, “opirali su se ideji da njihov sin napusti školu” i nisu rekli ništa o tome da Ethan ima pristup pištolju, navodi McDonald.

Također je rekla kako je na Facebooku vidjela da se Jennifer Crumbley hvalila pištoljem koji je bio “božićni poklon za sina”. Njihovo ponašanje nazvala je “nevjerojatnim” i “nesavjesnim” te je dodala da će oba roditelja biti optužena po četiri točke optužnice za ubojstvo iz nehaja.

Dan prije pucnjave učiteljica je primijetila da Ethan Crumbley za vrijeme nastave traži informacije o municiji na internetu svog mobilnog telefona. Kada je o tome obavijestila njegovu majku, ova joj nije odgovorila. Umjesto toga, svom je sinu poslala poruku: “Haha, nisam ljuta na tebe. Moraš naučiti kako da te ne uhvate.”

Na dan pucnjave James i Jennifer Crumbley bili su pozvani na razgovor u školu zbog zabrinjavajućeg ponašanja njihovog sina. Naime, učitelj je na Ethanovu stolu pronašao crtež pištolja, osobe koja krvari i poruku ‘Pomozi mi’.

Crumbleyjevi su se opirali ideji da njihov sin napusti školu pa se umjesto toga, Ethan vratio u razred sa svojim ruksakom u kojemu je skrivao pištolj, a kojeg nitko nije prethodno pregledao. Manje od tri sata kasnije, pozvana je hitna pomoć zbog pucnjave u školi.

“Ethane, nemoj to činiti”, glasila je poruka koju je Jennifer Crumbley poslala sinu kad je vijest o pucnjavi procurila u javnost, rekla je McDonald. Nekoliko trenutaka nakon što je majka poslala tu poruku, otac je otišao kući provjeriti je li pištolj i dalje u njihovoj spavaćoj sobi. Kada je otkrio da ga nema, nazvao je 911 i rekao da bi njegov sin mogao biti počinitelj, prenosi Washington Post.