Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšeno 140 osoba zbog ubistava “vampira”

Blood-sucker-chileka

Policijski službenici u Malawiju su uhapsili 140 navodnih pripadnika osvetničkih rulja, nakon niza napada u kojima je linčovano najmanje devet osoba optuženih za vampirizam, saopćeno je iz policije.

Napadi su počeli sredinom septembra u četiri okruga u južnom Malawiju, gdje je rašireno vjerovanje u magiju, podsjeća Reuters.

Ove sedmice napadi su se proširili na Blantyre, drugi najveći grad u ovoj zemlji, gdje su bijesne rulje u srijedu spalile jednu osobu, a drugu kamenovale na smrt.

– Dosad smo uhapsili 140 osoba za koje sumnjamo da stoje iza ubistava u Blantyru i drugim okruzima, a istražne radnje su i dalje u toku – kazao je novinarima Lexon Kachama, glavni inspektor policije Malawija.

Policija čini sve što može kako bi obuzdala ovu situaciju i osigurala da se nasilje ne proširi na druge gradove i općine, rekao je.

Nicholaus Dausi, ministar informiranja, za Reuters je izjavio da će vlada na ulice poslati vojnike kako bi zaustavila glasine o vampirima čija posljedica je devet ubistava.

Ujedinjene nacije i američka ambasada su nekoliko okruga Malawija označile kao opasne zone za svoje uposlenike i građane. Ranije ovog mjeseca UN je povukao svoje uposlenike iz dva područja u južnom Malawiju.