Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska

Uhapšeno sedam osoba jer su pomogli bivšem direktoru Nissana da pobjegne

carlos ghosn (1)

Nisam više talac japanskog pravosuđa koje je nametalo optužbe. Nisam pobjegao od pravde, oslobodio sam se od progona i političke represije

Turska policija privela je u Istanbulu najmanje sedam osoba koje se dovode u vezu s bjekstvom bivšeg čelnika Nissan-Renaulta Carlosa Ghosna, koji je iz Japana preko Istanbula pobjegao u Liban, javlja Anadolu Agency (AA).

Ghosn, bivši čelnik jedne od vodećih svjetskih automobilskih korporacija Nissan- Renault, boravio je u kućnom pritvoru u japanskom gradu Osaka zbog zloupotrebe položaja. Krajem prošle godine je preko aerodroma Ataturk u Istanbulu pobjegao u Bejrut, glavni grad Libana.

U okviru istrage koja je pokrenuta u Turskoj, policija te zemlje jutros je u Istanbulu privela najmanje sedam osoba koje se dovode u vezu s ovim slučajem.
Turska policija privela je četiri pilota privatne kompanije, dva uposlenika druge privatne kompanije i rukovodioca privatne kompanije za transport, pod optužbom da su pomogli Ghosnu da pobjegne u Bejrut.

Kriminalistička obrada je u toku.

Ghosn se ranije oglasio po dolasku u Liban, a tada je poručio:

“Sada sam u Libanu. Nisam više talac japanskog pravosuđa koje je nametalo optužbe. Nisam pobjegao od pravde, oslobodio sam se od progona i političke represije.”
Ghosn je u Japanu uhapšen 19. novembra 2018. godine zbog navodnog prikazivanja nižih prihoda i pronevjere miliona dolara te kompanije. Optužen je da prekršio japanske zakone time što je od 2011. godine ukupne prihode prikazao manjim za pet milijardi jena (oko 45 miliona dolara). Od hapšenja boravo je u kućnom pritvoru u Osaki, gdje je isčekivao presudu.