Globus

australija

Uhapsili muftiju iz BiH, sumnjiče ga da je pronevjerio najmanje 120 hiljada KM

01/10/2021

Bekrić je navodno prikupljao donacije širom Australije za dobrotvorne aktivnosti u inostranstvu, a pronevjerio je 100 hiljada dolara prikrivajući to podnošenjem lažnih finansijskih izvještaja

Muftiju Islamske zajednice koja okuplja Bošnjake u Australiji uhpsila je policija u Sidneyu pod sumnjom da je pronevjerio najmanje 100 hiljada australskih dolara (oko 120.000 KM).

Australska policija potvrdila je privođenje jednog vjerskog čelnika, a mediji su prenijeli kako je riječ o efendiji Jasminu Bekriću.

On je ujedno član vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, vrhovnog tijela zaduženog za pitanja vjere.

Policija New South Walesa navela je kako je 55-godišnji uhapšen, čiji identitet nije potvrdila, suočen s optužbama po sedam tačaka koje ga terete za nezakonito stjecanje finansijske koristi prevarom, a po tri tačke zbog davanja lažnih podataka vlastima i posjedovanje zabranjenog oružja.

Tokom pretrage njegove kuće policijski su istražitelji zaplijenili dokumentaciju, 6500 dolara u gotovom novcu i teleskopsku palicu.

Bekrić je navodno prikupljao donacije širom Australije za dobrotvorne aktivnosti u inostranstvu, a pronevjerio je 100 hiljada dolara prikrivajući to podnošenjem lažnih finansijskih izvještaja.

Nakon hapšenje uz kauciju je pušten na slobodu, a pred sucem bi se trebao pojaviti 21. oktobra.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.