Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

australija

Uhapsili muftiju iz BiH, sumnjiče ga da je pronevjerio najmanje 120 hiljada KM

jasmin bekric (1)

Bekrić je navodno prikupljao donacije širom Australije za dobrotvorne aktivnosti u inostranstvu, a pronevjerio je 100 hiljada dolara prikrivajući to podnošenjem lažnih finansijskih izvještaja

Muftiju Islamske zajednice koja okuplja Bošnjake u Australiji uhpsila je policija u Sidneyu pod sumnjom da je pronevjerio najmanje 100 hiljada australskih dolara (oko 120.000 KM).

Australska policija potvrdila je privođenje jednog vjerskog čelnika, a mediji su prenijeli kako je riječ o efendiji Jasminu Bekriću.

On je ujedno član vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, vrhovnog tijela zaduženog za pitanja vjere.

Policija New South Walesa navela je kako je 55-godišnji uhapšen, čiji identitet nije potvrdila, suočen s optužbama po sedam tačaka koje ga terete za nezakonito stjecanje finansijske koristi prevarom, a po tri tačke zbog davanja lažnih podataka vlastima i posjedovanje zabranjenog oružja.

Tokom pretrage njegove kuće policijski su istražitelji zaplijenili dokumentaciju, 6500 dolara u gotovom novcu i teleskopsku palicu.

Bekrić je navodno prikupljao donacije širom Australije za dobrotvorne aktivnosti u inostranstvu, a pronevjerio je 100 hiljada dolara prikrivajući to podnošenjem lažnih finansijskih izvještaja.

Nakon hapšenje uz kauciju je pušten na slobodu, a pred sucem bi se trebao pojaviti 21. oktobra.